Κυριακή 14 Απριλίου 2013

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας νέος γ.γ του ΚΚΕ


Ιστορική αλλαγή για το ΚΚΕ το οποίο περνά στη μετά – Παπαρήγα εποχή αναδεικνύοντας νέο γενικό γραμματέα τον Δημήτρη Κουτσούμπα, πρώην διευθυντή του Ριζοσπάστη και στενό συνεργάτη της απελθούσας Αλέκας Παπαρήγα η οποία έπειτα από 22 χρόνια αφήνει τη θέση της. Με την επιλογή Κουτσούμπα ουσιαστικά η κ. Παπαρήγα ελέγχει το παιχνίδι καθώς θεωρείται δική της επιλογή.

O 52χρονος οικονομολόγος, είναι μέλος του Π.Γ. και επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ. Υπήρξε διευθυντής του Ριζοσπάστη και επικεφαλής του τομέα Διεθνών Σχέσεων του κόμματος ενώ σήμερα είναι μέλος του Πολιτικού Γραφείου, στο οποίο πρωτοποθετήθηκε το 1991, και επικεφαλής της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ. Στις βουλευτικές εκλογές του 2000 και του 2007 ήταν υποψήφιος βουλευτής στον νομό Βοιωτίας χωρίς όμως να εκλεγεί. Στο 19ο Συνέδριο του κόμματος εξελέγη Γενικός Γραμματέας.

Έχουν πάντως ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα γίνονται στο ΚΚΕ και δείχνουν πώς μερικοί άνθρωποι μπορούν να είναι μονολιθικοί κι ενώ τα πάντα τους προσπερνούν αυτοί να παραμένουν προσκολλημένοι στο παρελθόν.

Το Συνέδριο έκλεισε άρον – άρον, μία ημέρα νωρίτερα και κάτω από απόλυτη μυστικότητα έγινε η εκλογή του γραμματέα, αλλά μη φανταστείτε και τις… τρελές δημοκρατικές διαδικασίες. Σχεδόν το 99% των συνέδρων ήταν απολύτως ελεγχόμενο αφού ο Περισσός είχε φροντίσει να «ξεριζώσει» τα αγκάθια στο κομματικό χωράφι. Για όποιον υπήρχε υποψία… ρεβιζιονισμού, έπεσε μαχαίρι αφού η καθαρότητα του κόμματος είναι πάνω απ’ όλα. Παράδειγμα ο Νίκος Μογιόπουλος που ζητούσε μεγαλύτερη ανανέωση αλλά κόπηκε από σύνεδρος.

Ακόμη κι αν βρισκόμαστε στο 2013, ακόμη κι αν έχουν περάσει 100 χρόνια από τότε που ιδρύθηκε το ΚΚΕ, στον Περισσό μοιάζουν σα να μην πέρασε μια μέρα. «Καμαρίλα», αποκλεισμός της διαφορετικής φωνής, Βυζάντιο, λόγοι μιας άλλης εποχής και ένα κόμμα που βρίσκεται σε… κώμα.

Απολύτως σεβαστή η προσπάθεια του ΚΚΕ να είναι το διαφορετικό στο πολιτικό σκηνικό παγκοσμίως. Στο κάτω – κάτω δε μπορεί να είναι όλοι ίδιοι, ένας πολιτικός αχταρμάς που κανείς δεν ξεχωρίζει για τίποτε. Ωστόσο, η έλλειψη δημοκρατικών διαδικασιών, η «σκόνη» στα ράφια των ιδεών, η έλλειψη ιδεών και οραμάτων που να συνδέονται με την εποχή και το κυριότερο: Η απουσία αυτοκριτικής τόσο για τα χρόνια μετά τη Μεταπολίτευση και το ρόλο που έπαιξε το ΚΚΕ στην πορεία της χώρας όσο και για την εκλογική συρρίκνωσή του.

Η επιλογή Κουτσούμπα υπηρετεί ακριβώς το μοντέλο αυτό που θέλει το ΚΚΕ να μην αντιλαμβάνεται τι συμβαίνει γύρω του, να είναι εκτός τόπου και χρόνου. Και μια προσπάθεια ιδεολογικής περιχαράκωσης προκειμένου να μην υπάρξει ακόμη μεγαλύτερη διαρροή. Άλλωστε, το σύνθημα του Συνεδρίου ήταν ένα: Όχι σε συμμαχίες, ναι σε Λαϊκή κυβέρνηση.

Η πρόσκληση Τσίπρα για συνεργασία της Αριστεράς είχε ένα στόχο. Να «κλέψει» από το ΚΚΕ τους αμφισβητίες του Περισσού, οι οποίοι δεν είναι και λίγοι. Η Αλέκα Παπαρήγα αυτό προσπαθεί να πετύχει βάζοντας «συρματόπλεγμα» στο κόμμα.

Ο δε Αλέκος Αλαβάνος, με την πρόταση για έξοδο από το ευρώ, κάνει άνοιγμα στον Περισσό για συνεργασίες. Ποιος θα είναι ο κερδισμένος, θα δείξει το μέλλον.

Οπως αναφέρεται στο tovima.gr:

“ Από τα ισχυρά πρόσωπα που θα διαδραματίσουν ρόλο στη «νέα εποχή», είναι η κυρία Ελένη Μπέλλου, η οποία ήταν επικεφαλής των Επιτροπών Θέσεων – Προγράμματος, Καταστατικού και Προτάσεων του Συνεδρίου.

Δεν αποκλείεται να διαδεχθεί τον κ. Κουτσούμπα στην θέση του επικεφαλής της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, που ουσιαστικά ελέγχει όλο το κόμμα. Οι γνωρίζοντες περιγράφουν το νέο τοπίο ως μια άτυπη «δυαρχία».

Επίσης, η κυρία Παπαρήγα, αν και αποχώρησε μετά από 22 χρόνια στην ηγεσία του κόμματος, αναμένεται να παίξει δραστήριο ρόλο παραμένοντας πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ (ο κ. Κουτσούμπας δεν είναι βουλευτής).

Εν τω μεταξύ, 20 μέλη της απελθούσης Κεντρικής Επιτροπής δεν επανεξελέγησαν στο νέο όργανο. Μεταξύ αυτών το ιστορικό στέλεχος του ΚΚΕ κ. Σπ. Χαλβατζής, ο οποίος, ωστόσο, σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν έθεσε υποψηφιότητα. Φέρεται μάλιστα να είναι ένας εκ των δυο που δεν ενέκριναν τον οικονομικό απολογισμό του κόμματος με αιχμή την αντιπαράθεση που υπήρξε για την πορεία της Τυποεκδοτικής Α.Ε.

Πέραν του κ. Χαλβατζή δεν επανεξελέγη το γνωστό συνδικαλιστικό στέλεχος του ΚΚΕ και του ΠΑΜΕ, πρώην βουλευτής του κόμματος, κ. Γ. Μαυρίκος καθώς και άλλοι συνδικαλιστές όπως ο κ. Κ. Λιαπάτης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τροφίμων-Ποτών, κ. Θ. Κούτρας, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΓΣΕΕ, αλλά και ο κ. Π. Μεντρέκας, στέλεχος του Γραφείου Τύπου, όπως και ο γνωστός «εκλογολόγος» του ΚΚΕ κ. Μ. Αγγουράκης, οι κυρίες Αιμιλία Αγκαβανάκη, Σούλα Βλισίδου και Ελένη Κοτούπα, οι κκ. Φ. Γεωργουδάκης, Θ. Γουλής, Ι. Χώτος, Λ. Χατζηπαυλίδης, Δ. Κρεωνάς, Π. Σοφός, Κ. Σταμπολίδης, η συνδικαλίστρια κυρία Χριστίνα Τσεντούρου, ο κ. Χρ. Κολοβός, αλλά και το πρώην μέλος του Πολιτικού Γραφείου εκ της αντιδικτατορικής γενιάς κ. Θ. Τζιαντζής, όπως και το επίσης πρώην μέλος του ΠΓ και άλλοτε διευθυντής του «Ριζοσπάστη» κ. Τ. Τσίγκας.

Σημειώνεται, ότι από 77 μέλη που είχε η απελθούσα ΚΕ, ο αριθμός των μελών του ανώτατου οργάνου μειώθηκε σε 63 (- 14).

Μεταξύ, των νέων μελών της ΚΕ είναι οι βουλευτές κκ. Ι. Γκιόκας, Ν. Καραθανασόπουλος, αλλά και στελέχη όπως οι κκ. Π. Αλέπης, Κ. Μπασδέκης κ.ά. ”




antinews.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...