Κυριακή 7 Απριλίου 2013

Πού αναζητούν ασφαλή καταφύγια οι μεγαλοκαταθέτες


Ο τρόπος διάσωσης της Κύπρου και οι δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων περί νέου μοντέλου αντιμετώπισης των κρίσεων στις τράπεζες, έχουν σκορπίσει ανησυχία στους μεγαλοκαταθέτες που πλέον αναζητούν ασφαλείς προορισμούς για τοποθέτηση των χρημάτων τους.

Οπως υποστηρίζει δημοσίευμα της εφημερίδας «Καθημερινή της Κυριακής», αυτήν την εποχή οι ελληνικές καταθέσεις (που βρίσκονται σε Ελλάδα ή στο εξωτερικό) παρουσιάζουν συγκλίνουσα πορεία προς τις ελβετικές και τις γερμανικές τράπεζες, καθώς αυτές θεωρούνται ως οι πλέον ασφαλείς. Μάλιστα, υπάρχουν δύο νέες κατηγορίες καταθετών: οι ιδιώτες με ποσά χαμηλότερα των 500.000 ευρώ και οι ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν περαιτέρω εναλλακτικές λύσεις.

Μεγάλα ποσά εκτός Ελλάδας

Στο ίδιο δημοσίευμα αναφέρεται πως έχουν ήδη μεταφερθεί εκτός Ελλάδας, μεγάλα ποσά προερχόμενα από εταιρείες-κολοσσούς, όπως οι UBS, Credit Suisse, Deutsche Bank, Coots, Lombard Odier, Bank Sarasin, Pictet, JP Mοrgan Chase Manhattan, Royal Bank of Scotland, Barclays και Credit Agricole. Οπως επισημαίνεται, ανάλογη μαζική έξοδο κεφαλαίων θα σημειωθεί και στην Κύπρο, όταν αρθούν οι σχετικοί περιορισμοί.

Σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος, από το 2008 έως τον περασμένο Ιούνιο, έχουν «εκπατριστεί» από τα ταμεία ελληνικών τραπεζών πάνω από 80 δισ. ευρώ, με αποκορύφωμα την περίοδο πριν από τις περσινές εκλογές. Η ΤτΕ εκτιμά πως από τα μέσα του 2012 και μετά, έχουν επιστρέψει περίπου 19 δισ. ευρώ στις τράπεζες της χώρας. Μάλιστα, το τελευταίο δίμηνο, φαίνεται πως περίπου 2,6 δισ. ευρώ επέστρεψαν από την Κύπρο. Εικάζεται ωστόσο, πως η Ελλάδα δεν είναι ο τελικός προορισμός των κεφαλαίων αυτών, αλλά ένας ενδιάμεσος σταθμός προτού καταλήξουν σε –θεωρητικά– «ασφαλείς» τοποθεσίες.



iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...