Πέμπτη 18 Απριλίου 2013

Ο... φτωχός Βορράς εναντίον του «πλούσιου» Νότου


Αφορμή για αλλεπάλληλα δημοσιεύματα και σχόλια στο γερμανικό Τύπο έχει προκαλέσει η έκθεση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας σχετικά με την κατανομή του πλούτου στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην οποία εμφανίζονται οι πολίτες των χωρών του Νότου να διαθέτουν μεγαλύτερη περιουσία από τους Γερμανούς.

Στο περιοδικό «Focus», σε άρθρο με τίτλο «Προσοχή, Γερμανία - τόσο πλούσιοι είναι στ' αλήθεια οι Νοτιοευρωπαίοι», επισημαίνεται ότι οι εικόνες που μεταφέρονται στη Γερμανία από τις υπερχρεωμένες χώρες είναι αυτές της φτώχειας, της δυστυχίας και της απελπισίας, ενώ γίνεται αναφορά στα υψηλά ποσοστά ανεργίας στην Ελλάδα και την Ισπανία.

«Τα στοιχεία της ΕΚΤ είναι καθαρή εκρηκτική ύλη για την ούτως ή άλλως τεταμένη ατμόσφαιρα στην Ευρώπη. Ειδικά στη Γερμανία, ο αποτροπιασμός είναι μεγάλος και τίθεται επιτακτικά το ερώτημα γιατί να πρέπει οι Γερμανοί να ευθύνονται για τα χρέη του Νότου, την ώρα που οι άνθρωποι εκεί έχουν πολύ μεγαλύτερη περιουσία», συνεχίζει το δημοσίευμα.

Καταλήγει δε, στο συμπέρασμα ότι μπορεί ο ισχυρισμός ότι οι Νοτιοευρωπαίοι είναι πολύ πιο πλούσιοι από τους Βορειοευρωπαίους να μην μπορεί να υποστηριχθεί, αλλά είναι σαφές ότι στις χτυπημένες από την κρίση χώρες του Νότου «υπάρχει ακόμη αξιοσημείωτος πλούτος σε σημαντικό κομμάτι του πληθυσμού». Η απαίτηση, άρα, για μεγαλύτερη συμμετοχή των πλούσιων Ισπανών, Ελλήνων και Ιταλών στο κόστος αντιμετώπισης της κρίσης «είναι απολύτως δικαιολογημένη», σημειώνεται, καθώς πολλοί έγιναν τόσο πλούσιοι «επειδή επωφελήθηκαν από τη μαύρη οικονομία και τη χαλαρή φορολόγηση και με αυτόν τον τρόπο έβλαψαν τις χώρες τους, επομένως είναι συνυπεύθυνοι για την σημερινή κρίση».

Η εφημερίδα «Die Zeit», σε δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Πλούσιοι Κύπριοι, φτωχοί Γερμανοί», τονίζει ότι οι πολίτες της Γερμανίας δεν είναι τόσο πλούσιοι, όσο λέγεται, και χαρακτηρίζει «σκανδαλώδες» το γεγονός ότι η ΕΚΤ δημοσιοποίησε τα αποτελέσματα της έρευνας μετά την απόφαση για την διάσωση της Κύπρου, ενώ κατηγορεί τους Γερμανούς πολιτικούς ότι δεν λένε την αλήθεια στους πολίτες.

Στην εφημερίδα «Die Welt», ωστόσο, ο τίτλος του σχετικού δημοσιεύματος είναι «Πώς η ΕΚΤ καταχώρισε τους Γερμανούς στους φτωχούς», ενώ γίνεται λόγος για πολλά σημεία στα οποία η μελέτη «πάσχει», με αποτέλεσμα να εξάγονται βιαστικά συμπεράσματα σχετικώς με το ποιος είναι φτωχός και ποιος πλούσιος.

«Η Γερμανία είναι λοιπόν η φτωχότερη χώρα της ευρωζώνης. Δεν θα έπρεπε με ένα τέτοιο εύρημα να θορυβηθούμε; Και, αν όχι οι πολιτικοί, τότε έστω οι οικονομολόγοι;», επισημαίνει η εφημερίδα και αναφέρει επί μέρους παραμέτρους τις οποίες δεν λαμβάνει υπόψη της η μελέτη, όπως τον πλούτο των Γερμανών στο εξωτερικό. «Πρέπει να εξηγηθούν πολλά, πριν γράψουμε για το "ψέμα της φτώχειας" και αρχίσουμε να διαμαρτυρόμαστε για την εξάντληση των Γερμανών εξαιτίας των - αχ! - τόσο πλούσιων Νοτιοευρωπαίων», καταλήγει το δημοσίευμα.



newsbeast.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...