Τρίτη 23 Απριλίου 2013

Αστρικό «μαιευτήριο» αποκάλυψε το τηλεσκόπιο Hubble


Μετά από 23 χρόνια μελέτης του διαστήματος, το τηλεσκόπιο Hubble κατάφερε να δει για πρώτη φορά την γέννηση άστρων στο κέντρο του σκοτεινού νεφελώματος Horsehead.

Το νεφέλωμα Horsehead ονομάζεται έτσι λόγω της ομοιότητάς του με το πιόνι άλογο από το σκάκι και πρόκειται για ένα σκοτεινό νέφος αερίου και σκόνης το οποίο βρίσκεται 1.500 έτη φωτός από τη Γη στον αστερισμό του Ωρίωνα και υπήρξε ένα αγαπημένο θέμα παρατήρησης για γενιές και γενιές αστρονόμων.

Ωστόσο τώρα για πρώτη φορά, χάρη στην υπέρυθρη όραση του Hubble και της φωτογραφικής μηχανής υψηλής ευκρίνειας Wide Field που διαθέτει, οι ειδικοί κατάφεραν να δουν πίσω από το πέπλο του αερίου και της σκόνης το οποίο καλύπτει ένα «μαιευτήριο» νεογέννητων αστέρων που κρύβεται στο κέντρο του νεφελώματος.

Στη φωτογραφία που δημοσίευσε η NASA, η πρόσοψη του νεφελώματος (η οποία είναι συνήθως σκοτεινή, όπως παρουσιάζεται και στην κεντρική εικόνα του άρθρου) φαίνεται για πρώτη φορά διαφανής και φωτίζεται με φόντο τα πιο μακρινά φωτεινά νεφελώματα και αστρικά σμήνη πυ βρίσκονται διάσπαρτα στο Γαλαξία μας.

Το λεπτό περίγραμμα κατά μήκος της εξωτερικής κορυφογραμμής του οφείλεται σε ένα κοντινό, ζεστό, νέο σύστημα πέντε αστέρων, που βρίσκεται ακριβώς έξω από το πλαίσιο του νεφελώματος.

Οι αστρονόμοι πιστεύουν ότι η ακτινοβολία από τα ίδια αστέρια που αναδεικνύουν το Horsehead σήμερα, εν τέλει θα «σκοτώσει» το νεφέλωμα με την πάροδο του χρόνου. Ωστόσο δεν υπάρχει προς το παρόν λόγος ανησυχίας, δεδομένου ότι οι αστρονόμοι εκτιμούν ότι θα χρειαστούν περίπου 5.000.000 χρόνια πριν το νεφέλωμα Horsehead εξαφανιστεί εντελώς από τον εναέριο χώρο μας.

Δείτε στην εικόνα της NASA που ακολουθεί για πρώτη φορά το εσωτερικό του σκοτεινού νεφελώματος



iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...