Δευτέρα, 8 Απριλίου 2013

Stop στο deal Εθνικής-Eurobank έβαλε η τρόικα!


Στην απόφαση να σταματήσει η διαδικασία συγχώνευσης Εθνικής και Eurobnak και να προχωρήσει ξεχωριστή διαδικασία ανακεφαλαιοποίησης και για τις τέσσερις συστημικές τράπεζες (Εθνική, Alpha, Eurobank, Πειραιώς) κατέληξε η κυβέρνηση μετά τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Οι αυξήσεις κεφαλαίου προχωρούν κανονικά και σε κάθε περίπτωση θα ολοκληρωθούν προ του τέλους Απριλίου.

Οι διοικήσεις της Εθνικής και της Eurobank, σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ενημερώσει την Τράπεζα της Ελλάδος ότι δεν έχουν τη δυνατότητα να εξασφαλίσουν το 10% της αύξησης με ιδιωτικά κεφάλαια, πράγμα που σημαίνει ότι θα περάσουν αυτομάτως στο Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας το οποίο και θα χορηγήσει τα αναγκαία κεφάλαια. Στη συνέχεια, το ΤΧΣ ως μέτοχος θα αποφασίσει την τύχη των δύο τραπεζών.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το σχέδιο που υπάρχει αυτή τη στιγμή, προβλέπει ότι η Εθνική θα συγχωνευθεί με τις τράπεζες Proton Bank και Αττικής, ενώ η Eurobank με το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος «και οι τέσσερις τράπεζες είτε έχουν ήδη συγκαλέσει -είτε συγκαλούν εντός των αμέσως επόμενων ημερών- Γενικές Συνελεύσεις των μετόχων τους ώστε να εγκριθούν οι αυξήσεις κεφαλαίου. Ως γνωστόν, εαν η αύξηση κεφαλαίου δεν καλυφθεί με 10% από ιδιωτικά κεφάλαια περνάμε αυτομάτως στο ΤΧΣ. Οι τράπεζες Πειραιώς και Alpha έχουν ήδη εξασφαλίσει το 10%.

Σύμφωνα με πληροφορίες ήδη Εθνική και Eurobank ενημέρωσαν την ΤτΕ ότι δεν μπορούν να βρουν το 10% και επομένως περνάνε στο ΤΧΣ. Το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας θα καλύψει πλήρως τις αυξήσεις κεφαλαίου και έχει ήδη προκαταβάλει και στις τέσσερις τράπεζες τα αναγκαία κεφάλαια. Τα κεφάλαια αυτά αποτελούν μέρος των 50 δισεκατομμυρίων ευρώ που έχουν ήδη εγκριθεί και δεσμευθεί στο πλαίσιο του προγράμματος χρηματοπιστωτικής βοήθειας ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση του τραπεζικού τομέα.Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι επομένως πλήρως εξασφαλισμένη, όπως πλήρως εξασφαλισμένες είναι και όλες οι καταθέσεις σύμφωνα με τις αρχές του ελληνικού Προγράμματος.

Ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι οι καταθέσεις σε όλες τις ελληνικές τράπεζες είναι απόλυτα ασφαλείς και ότι οι αποφάσεις για τις τράπεζες δεν σημαίνουν ουδεμία παραπάνω επιβάρυνση ούτε λήψη νέων μέτρων. Υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου οικονομικών διευκρίνισε ότι όσες διαδικασίες έχουν γίνει στο πλαίσιο της συγχώνευσης των δύο τραπεζών ισχύουν μεν, αλλά αναστέλλονται. Ερωτηθείς για το ποιο θα είναι το μέλλον του deal, καθώς το ΤΧΣ θα λάβει αποφάσεις με βάση τα δικά του κριτήρια ως νέος βασικός μέτοχος των δύο τραπεζών είπε: «Σημασία έχει η ανακεφαλαιοποίηση και για αυτή υπάρχουν επαρκείς πόροι και αυτό είναι το βασικό».

Τέλος ερωτηθείς αν μπορεί το ΤΧΣ να πωλήσει στο μέλλον κάθε τράπεζα χωριστά απάντησε ότι το ΤΧΣ μπορεί να λάβει όποια απόφαση θέλει με βάση τα κριτήρια που θα θέσει.

Η απόφαση για Εθνική και Eurobank ελήφθη μεταξύ της κυβέρνησης και της Τρόικας μετά τόσο την πρωινή συνάντηση των εκπροσώπων των δανειστών μας με τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, όσο και μετά την απογευματινή σύσκεψή τους με το οικονομικό επιτελείο και τους επικεφαλής της ΤτΕ Γ. Προβόπουλο και την κυρία Σακελαρίου του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Υπενθυμίζεται ότι η τρόικα εξέφραζε αντιρρήσεις για το μέγεθος του ενιαίου σχήματος που θα δημιουργούσε η συγχώνευση των Εθνική και Eurobank, καθώς στα 170 δισ. ευρώ, το ενεργητικό του νέου ομίλου θα ήταν ίσο σχεδόν με το ΑΕΠ της χώρας. Επίσης, ζητούσε διαβεβαιώσεις ότι δεν θα χρειάζονταν περισσότερα χρήματα για την ανακεφαλαιοποίηση του ομίλου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο για την Eurobank είναι ότι γίνεται πλέον ο 4ος πυλώνας του ελληνικού τραπεζικού συστήματος και μετά την ανακεφαλαιοποίησή της πιθανότατα θα προχωρήσει και στη συγχώνευση με άλλες τράπεζες, ίσως και του Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες στο μνημόνιο για το ΤΤ που συμφώνησε η κυβέρνηση με την τρόικα θα δοθεί παράταση για το μέλλον του μέχρι το τέλος Σεπτέμβριου. Σε αυτή την περίπτωση η Εθνική από το 85% της Eurobank που κατέχει θα μείνει με το 3% καθώς μετά την ανακεφαλαιοποίηση της πρώτης, το TXΣ θα αναλάβει το 97% της Eurobank. Το επικρατέστερο σενάριο για την Εθνική Τράπεζα είναι ότι θα απορροφήσει τις Proton Bank και Τράπεζα Αττικής.
newmoney.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...