Παρασκευή 17 Μαΐου 2013

Με μικρά ηλεκτροσόκ βελτιώνονται οι ικανότητες στα μαθηματικά


Με λίγα ακίνδυνα ηλεκτροσόκ στον εγκέφαλο, θα μπορούν στο μέλλον οι αδύναμοι στα μαθηματικά άνθρωποι, να βελτιώνουν τις ικανότητές τους.

Βρετανοί επιστήμονες ανακάλυψαν μια μη επεμβατική μέθοδο ηλεκτρικής διέγερσης του εγκεφάλου, η οποία αυξάνει τις επιδόσεις στα μαθηματικά, ενώ η βελτίωση δεν είναι μόνο παροδική, αλλά φαίνεται πως μπορεί να κρατήσει έως και έξι μήνες. Παραμένει ακόμα άγνωστο αν η τεχνική έχει παρενέργειες.

Οι ερευνητές του πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με επικεφαλής τον γνωσιακό νευροεπιστήμονα Ρόι Κοέν Καντός, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο κορυφαίο περιοδικό βιολογίας «Current Biology», πραγματοποίησαν πειράματα με δύο ομάδες φοιτητών των 25 ατόμων η κάθε μία.
Χαμηλής ισχύος (έως ενός μιλιαμπέρ) και ταχείς ηλεκτρικοί παλμοί διοχετεύτηκαν μέσω δύο ηλεκτροδίων στον εγκέφαλο των εθελοντών της πρώτης ομάδας για 20 - 40 λεπτά την ημέρα επί πέντε ημέρες. Τα μαθηματικά τεστ που ακολούθησαν, έδειξαν ότι οι φοιτητές που είχαν υποστεί το μικρό ηλεκτροσόκ, τα πήγαν πολύ καλύτερα σε σχέση με τη δεύτερη ομάδα, στην οποία δεν είχε εφαρμοστεί η ίδια τεχνική, αν και οι εθελοντές νόμιζαν ότι και σε αυτούς είχε υπάρξει ηλεκτρική διέγερση (ένα είδος «πλασέμπο»).

Ορισμένες μαθηματικές πράξεις (π.χ. πολλαπλασιασμός αριθμών) οι φοιτητές της πρώτης ομάδας τις έλυναν με το μυαλό τους δύο έως πέντε φορές πιο γρήγορα, όταν είχε προηγηθεί το ήπιο ηλεκτροσόκ. Έξι μήνες μετά, υπήρχε ακόμα ταχύτητα αυξημένη έως 28% στη διενέργεια των νοητικών μαθηματικών πράξεων.

Αν οι μελλοντικές δοκιμές επιβεβαιώσουν ότι όντως η μέθοδος (που ονομάζεται «διακρανιακή διέγερση τυχαίου θορύβου») «δουλεύει» και είναι ασφαλής για την υγεία, είναι πιθανό κάποια μέρα να αξιοποιηθεί ευρέως σε κλινικές και σχολεία για να βελτιώσει τις επιδόσεις όσων υστερούν στα μαθηματικά.

Ο Ρόι Κοέν Καντός προειδοποίησε ότι οι άνθρωποι επ' ουδενί δεν πρέπει να δοκιμάσουν μόνοι τους να διεγείρουν ηλεκτρικά τον εγκέφαλό τους, καθώς κινδυνεύουν να του κάνουν ζημιά. Ακόμα, εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι η μέθοδος μελλοντικά θα μπορούσε να εφαρμοστεί, πέρα από τα μαθηματικά, σε όσους πάσχουν από νευροεκφυλιστικές παθήσεις όπως η άνοια, έχουν υποστεί εγκεφαλικό ή έχουν γενικότερες μαθησιακές δυσκολίες.





newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...