Τετάρτη 22 Μαΐου 2013

Ξεμπλοκάρουν δεκάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί


«Ξεμπλοκάρουν» δεκάδες οικοδομικοί συνεταιρισμοί που επί χρόνια βρίσκονται σε εκκρεμότητα, ενώ χιλιάδες οικογένειες - ιδιοκτήτες ακινήτων δεν μπορούν να τα αξιοποιήσουν. Το υπουργείο Περιβάλλοντος, προωθεί λύση μέσω μεταφοράς συντελεστή δόμησης από τους συνεταιρισμούς που βρίσκονται σε δασικές εκτάσεις σε άλλη περιοχή, ενώ με τη δημιουργία της «Τράπεζας Γης» θα μπορούν να «πουλήσουν» άυλα δικαιώματα ιδιοκτησίας.

Ο νέος θεσμός θα αφορά συνεταιρισμούς μέσα σε ιδιωτικές δασικές εκτάσεις ή σε άλλες προστατευόμενες περιοχές, ενώ αποκλείονται οι δημόσιες δασικές περιοχές. Μιλώντας για το θέμα χθες ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σταύρος Καλαφάτης, στην διάρκεια αναπτυξιακού συνεδρίου για τα έργα ΕΣΠΑ, δήλωσε: «Προχωρούμε στην δημιουργία και λειτουργία «Τράπεζας Γης».

Ένα σύγχρονο θεσμό «Αγοράς Δικαιωμάτων Γης», μέσω του οποίου θα μπορεί, μεταξύ άλλων, ένας οικοδομικός συνεταιρισμός ή ένας φορέας ιδιωτικής πολεοδόμησης, να μεταφέρει συντελεστή δόμησης σε άλλη περιοχή». Επισήμανε πως στόχος είναι να ξεμπλοκάρουν όσο το δυνατόν περισσότεροι οικοδομικοί συνεταιρισμοί και να υπάρξει προσέλκυση κεφαλαίων στην ιδιωτική πολεοδόμηση. Η «Τράπεζα Γης» αναμένεται να νομοθετηθεί στο πλαίσιο νέου νόμου για την χωροταξική και πολεοδομική μεταρρύθμιση που προγραμματίζεται να έχει ψηφιστεί από τη Βουλή μέχρι το τέλος του χρόνου.

Σύμφωνα με τα όσα ανακοίνωσε ο υπουργός και με βάση πληροφορίες από το υπουργείο Περιβάλλοντος:

Μέσω της «Τράπεζα Γης» ενεργοποιείται η μεταφορά συντελεστή δόμησης προκειμένου να απελευθερωθούν τα δικαιώματα ιδιοκτησίας των συνεταιρισμών. Οι περιοχές υποδοχής θα οριστούν από τον νέο νόμο.

Δημιουργείται μία υπηρεσία στο υπουργείο Περιβάλλοντος, αρμόδια για οικοδομικούς συνεταιρισμούς και ιδιωτική πολεοδόμηση (One stop shop). Όλες οι διαδικασίες θα γίνονται από την υπηρεσία και όχι από τους πολίτες/ιδιώτες. Η μέγιστη προθεσμία έγκρισης ορίζεται στους έξι μήνες.

Όλες οι διαδικασίες που αφορούν στην «Τράπεζα Γης» ή στο One stop shop θα γίνονται ηλεκτρονικά.

Δίνεται η δυνατότητα στους οικοδομικούς συνεταιρισμούς να δημιουργήσουν εταιρείες Ανάπτυξης, με τη συμμετοχή επενδυτών, ώστε να χρηματοδοτηθούν τα έργα υποδομής και η κατασκευή κοινόχρηστων χώρων.

Από το υπουργείο Περιβάλλοντος, έχουν καταγραφεί 550 οικοδομικοί συνεταιρισμοί και ιδιωτικές πολεοδομήσεις. Εξ αυτών, οι 220 βρίσκονται εντός Αττικής και οι μισοί (110) αντιμετωπίζουν προβλήματα λόγω δασικών εκτάσεων. Από τους 330 που βρίσκονται εκτός Αττικής, το 25% αντιμετωπίζει προβλήματα λόγω δασικών εκτάσεων. Εν τω μεταξύ, σε ό,τι αφορά τα αυθαίρετα και την πρόσφατη «εμπλοκή» στο ΣτΕ ο κ. Καλαφάτης είπε ότι «με το νομοσχέδιο που προωθούμε αντιμετωπίζονται προβλήματα συνταγματικότητας». Εκτιμάται ότι το νομοσχέδιο για τα αυθαίρετα θα ψηφιστεί μέσα στον Ιούνιο.



imerisia.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...