Τετάρτη 1 Μαΐου 2013

Περίεργα πασχαλινά έθιμα !


Τα κλασσικά έθιμα του Πάσχα, τουλάχιστον όπως τα ξέρουμε εμείς οι Έλληνες, είναι το σούβλισμα του αρνιού, τα κόκκινα αβγά, άντε και κανένας ρουκετοπόλεμος. Υπάρχουν όμως μέρη του κόσμου, όπου το Πάσχα κάνουν τα πιο απίθανα πράγματα...

Τσεχία- Ουγγαρία-Σλοβακία: Βγαίνουν τα μαστίγια

Σύμφωνα με την παράδοση, οι άντρες μαστιγώνουν τις γυναίκες τους τη Μεγάλη Δευτέρα, με χειροποίητα μαστίγια, φτιαγμένα από ιτιά και διακοσμημένα με κορδέλες στα άκρα τους, αφού πρώτα τις βρέξουν με νερό.

Φινλανδία: Ο διωγμός των μαγισσών

Στην δυτική Φινλανδία γίνεται χαμός από κροτίδες και πυροτεχνήματα που, σύμφωνα με την παράδοση, έχουν ως στόχο να τρομάξουν τις μάγισσες που περιφέρονται ελεύθερες στο χρονικό διάστημα μεταξύ Μεγάλης Παρασκευής και Μεγάλου Σαββάτου.

Γαλλία: Ομελέτα επικών διαστάσεων

Περισσότερα από 4.500 αβγά χρησιμοποιούνται για την παρασκευή μιας γιγαντιαίας ομελέτας στους δρόμους της πόλης Χοξ, στη Γαλλία. Το γεύμα προορίζεται να σιτίσει 1.000 άτομα, ενώ το ψήσιμο γίνεται στην κεντρική πλατεία της πόλης.

Γερμανία: Ανακύκλωση των χριστουγεννιάτικων δέντρων

Από την παραγωγή στην κατανάλωση αλλά και στην ανακύκλωση. Στη Γερμανία η παράδοση προβλέπει την καύση των χριστουγεννιάτικων δέντρων την περίοδο του Πάσχα. Συμβολίζει την νίκη της όμορφης και ηλιόλουστης άνοιξης έναντι των κρύων γκρίζων ημερών του χειμώνα.

Λετονία: Ένα αλλιώτικο τσούγκρισμα αβγών

Το παραδοσιακό έθιμο του τσουγκρίσματος αβγών επικρατεί και στη Λετονία με τη διαφορά ότι οι παίκτες δένουν ημι-βρασμένα αβγά σε μια κλωστή και τα τσουγκρίζουν από απόσταση. Ο χαμένος εκτός από τη γεύση της ήττας, αναλαμβάνει και το καθάρισμα...

Βερμούδες: Το πέταγμα του χαρταετού

Τη Μεγάλη Παρασκευή οι κάτοικοι πετάνε πολύχρωμους χαρταετούς, συμβολίζοντας την Ανάληψη του Χριστού στον ουρανό. Η ιστορία λέει ότι ο «δάσκαλος» χρειαζόταν ένα απλό αλλά διαρκές σύμβολο για να βοηθήσει τους μαθητές του να κατανοήσουν την Ανάληψη. Έτσι, έφτιαξε έναν χαρταετό και τον πέταξε στον ουρανό.

Πολωνία: Το μεγαλύτερο μπουγέλο

Το έθιμο Smingus-dyngus εφαρμόζεται τη Δευτέρα του Πάσχα από τον 15ο αιώνα και κατά τη διάρκειά του τα αγόρια μπουγελώνουν τα κορίτσια.



http://kosmoskaipolitismos.blogspot.gr/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...