Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Ο «κυνηγός» της διαφθοράς

O Λέανδρος-Σωκράτης Ρακιντζής έχει πολλούς και πιστούς φίλους. Από το 2004 μέχρι σήμερα απέκτησε και αρκετούς εχθρούς. Στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, για παράδειγμα, όπου οι έλεγχοι της υπηρεσίας που εποπτεύει κατέγραφαν κατά καιρούς σημεία και τέρατα, δεν είναι λίγοι οι αιρετοί που τον αντιμετωπίζουν ως «κόκκινο πανί».

Γνωστό είναι ότι οι ελεγκτές του 75χρονου αρεοπαγίτη τα έχουν βάλει στο παρελθόν ακόμα και με ισχυρά υπουργικά γραφεία, φέρνοντας στο φως κυκλώματα διαφθοράς. Ο ίδιος ο Ρακιντζής φημίζεται για το χιούμορ του και τα ανέκδοτα που διανθίζουν μονίμως τις εξιστορήσεις του, αλλά η παρουσία σε αυτό το κρίσιμο πόστο μόνο ανέκδοτο δεν είναι.

Ο Γενικός Επιθεωρητής, που θεωρείται και είναι «σκληρό καρύδι», προέρχεται από οικογένεια δικαστικών. Ο πατέρας του Τριαντάφυλλος υπηρετούσε ως δικαστής στην Καβάλα και εκεί γεννήθηκε το 1938. Αποφοίτησε από το λύκειο Χίου και στη συνέχεια πήρε δύο πτυχία από το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών: ένα της Νομικής, το 1962, και ένα του Τμήματος Πολιτικών και Οικονομικών Επιστημών, ενώ παρακολούθησε μεταπτυχιακές σπουδές στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο στο King's College του Λονδίνου.

Πολίστας στα νιάτα του, τενίστας και πρωταθλητής νομικών στο πινγκ πονγκ, ξεκίνησε να δικηγορεί στην Αθήνα το 1964 και από το 1966, οπότε και μπήκε στο δικαστικό σώμα, άρχισε να ανεβαίνει ένα ένα τα σκαλιά της Δικαιοσύνης, για να φθάσει το 1998 στη θέση του αρεοπαγίτη. Είναι ελάχιστα γνωστό, αλλά ο Λ. Ρακιντζής, το 1994, ήταν μέλος του Ειδικού Δικαστηρίου στην υπόθεση ΑΓΕΤ-Ηρακλής. Ως αναπληρωτής ανακριτής διεξήγαγε την ανάκριση και στη συνέχεια ως εισηγητής εξέδωσε το Βούλευμα βάσει του οποίου έπαυσε λόγω παραγραφής και η ποινική δίωξη του Κ. Μητσοτάκη.

Μια «θερμή» γνωριμία...

Του χρόνου θα σβήσω 10 κεριά για τα γενέθλια του Γενικού Επιθεωρητή» δήλωσε ο Λ. Ρακιντζής στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε για την 9η έκθεση των πεπραγμένων του. Στο στόχαστρό του βρίσκεται πάντα ο πρώην υπουργός Αντ. Μανιτάκης -«ολέθριο Αντώνιο», τον αποκαλούν στο περιβάλλον του Επιθεωρητή- επειδή κάποια στιγμή του ανακοίνωσε ότι προτίθεται να καταργήσει την υπηρεσία, συγχωνεύοντάς τη με το Σώμα Επιθεωρητών. «Ο κύκλος μου στη θέση του Γενικού Επιθεωρητή μπορεί να κλείσει. Ομως η ανεξαρτησία του θεσμού πρέπει να διατηρηθεί, και αυτή θα είναι η παρακαταθήκη μου», συνηθίζει να λέει ο πρώην δικαστής.



ethnos.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...