Τετάρτη, 9 Οκτωβρίου 2013

Το πρώτο στημένο ματς !

Στην Αμερική όλα είναι παγκόσμια.
Πολύ περισσότερο στο μπέιζμπολ που η σειρά των πλέι οφ για την ανάδειξη του πρωταθλητή λέγεται "γουόρλντ σίριες" κι έχει φυσικά να κάνει με την αίσθηση που έχουν οι Αμερικανοί για το δικό τους άθλημα.Με τη λογική λοιπόν αυτή το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στημένων αγώνων στο μπέιζμπολ, το 1919, είναι και το πρώτο μεγάλο σκάνδαλο στημένων αγώνων στο κόσμο!

Η λαϊκή φιλολογία της εποχής κρατά ακόμα ζωντανή την ιστορία του "Μπλακ Σοξ" όπως ονομάστηκε το σκάνδαλο.
Ήταν και τότε 9 Οκτωβρίου, αλλά του 1919. Στη σειρά των πλέι οφ του Αμερικάνικου πρωταθλήματος στο μπέιζμπολ υπήρχε ένα ακλόνητο φαβορί, οι "Σικάγο Γουάιτ Σοξ" κι ένα αουτσάιντερ από εδώ έως το... Οχάιο που ήταν η έδρα των "Σινσινάτι Ρεντς".

Σύμφωνα με τους κανονισμούς η πρώτη ομάδα που θα έφθανε τις πέντε νίκες θα έπαιρνε τον τίτλο. Στις 9 Οκτωβρίου οι δύο ομάδες έπαιζαν για 8η φορά. Στο Σικάγο. Οι "Ρεντς" είχαν τέσσερις νίκες κι οι "Γουάιτ Σοξ" τρεις.
Όλοι περίμεναν να γίνει το 4-4 και ο τίτλος να παιχτεί στο 9ο παιχνίδι.Αμ' δε! Οι "Ρεντς" νίκησαν, πήραν τον τίτλο κι όλοι άρχισαν να... ψάχνονται. Οι φήμες για τρελά στοιχήματα στο παράνομο τζόγο που ήλεγχαν οι γκάγκστερ έδιναν κι έπαιρναν.Η αλήθεια χρειάστηκε δύο χρόνια για να λάμψει. Ο Τσαρλς Κομίσκι, ιδιοκτήτης των "Γουάιτ Σοξ" ήταν παλιός παίκτης, πλούσιος, αλλά και τσιγκούνης.

Λέγεται ότι στα συμβόλαια που υπέγραφε με τους παίκτες υπήρχε σημείωση για χρέωση του πλυσίματος των ρούχων τους! Ο Άρνολντ Ροθστάιν πάλι ήταν ένα γκάγκστερ στη Νέα Υόρκη.  Βρήκε τον Τσικ Γκάντλιν, ένας από τους καλύτερους παίκτες της ομάδας και τον... έψησε να στήσει τη σειρά των αγώνων.
Ο Γκάντλιν έβαλε στο κόλπο άλλους επτά συμπαίκτες του. Όλοι μαζί μοιράστηκαν ένα ποσό που έφθασε τα 100.000 δολάρια.
Ας δούμε όμως τη σειρά των αγώνων

1η Οκτωβρίου: Σινσινάτι Ρεντς - Σικάγο Γουάιτ Σοξ 9-1

2α Οκτωβρίου: Σινσινάτι Ρεντς - Σικάγο Γουάιτ Σοξ 4-2

3η Οκτωβρίου: Σικάγο Γουάιτ Σοξ - Σινσινάτι Ρεντς 3-0

4η Οκτωβρίου: Σικάγο Γουάιτ Σοξ - Σινσινάτι Ρεντς 0-2

6η Οκτωβρίου: Σικάγο Γουάιτ Σοξ - Σινσινάτι Ρεντς 0-5

7η Οκτωβρίου: Σινσινάτι Ρεντς - Σικάγο Γουάιτ Σοξ 4-5

8η Οκτωβρίου: Σινσινάτι Ρεντς - Σικάγο Γουάιτ Σοξ 1-4

9η Οκτωβρίου: Σικάγο Γουάιτ Σοξ - Σινσινάτι Ρεντς 5-10

Ο χαμένος τίτλος έφερε ανακρίσεις για το τι ακριβώς έγινε κι η αλήθεια δεν άργησε να αποκαλυφθεί.

Οι παίκτες που ήταν μπλεγμένοι δεν έπαιξαν ποτέ ξανά σε επαγγελματικό επίπεδο κι ο κόσμος κατάλαβε ότι τίποτα πια δεν ήταν όπως πριν...pamesports.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...