Τρίτη, 10 Μαρτίου 2015

90 χρόνια Ολυμπιακός -Από το «Ποδηλατοδρόμιο» στο «Γ. Καραϊσκάκης»


Στις 10 Μαρτίου πριν από 89 χρόνια, η συγχώνευση δύο πειραϊκών σωματείων, του Αθλητικού Ποδοσφαιρικού Συλλόγου Πειραιώς και του Ομίλου Φιλάθλων Πειραιώς, «γέννησε» τον Ολυμπιακό.

Ούτε καν… 100

Το όνομα επιλέχθηκε από τον Νίκο Καμπέρο και τον Μιχάλη Μανούσκο για να πρεσβεύει μια για πάντα ο σύλλογος το ολυμπιακό ιδεώδες και ο δαφνοστεφανωμένος έφηβος επιλέχθηκε ως έμβλημα με χρώματα το κόκκινο του πάθους και το λευκό της αγνότητας. Κάπως έτσι δημιουργήθηκε ο Ολυμπιακός και ιδρυτικά του μέλη ήταν οι: Βασίλης Ανδριανόπουλος, Γιάννης Ανδριανόπουλος, Γιώργος Ανδριανόπουλος, Ντίνος Ανδριανόπουλος, Δημήτρης Ανδρόνικος, Νίκος Ανδρόνικος, Δημήτρης Αυδής, Νίκος Βλάσσης, Στέφανος Εμμανουήλ, Νίκος Ζαχαρίας, Θανάσης Καλλίτσης, Νίκος Καλούδης, Ντίνος Καλούδης, Νότης Καμπέρος, Κώστας Κλειδουχάκης, Όθων Κόκκινος, Τριαντάφυλλος Κρέμος, Παναγιώτης Κωστάλας, Παναγιώτης Λαγουμιτζής, Ανδρέας Λουκάκης, Σπύρος Λουκάκης, Γιάννης Λουλουδάκης, Βαγγέλης Μαγκόπουλος, Μιχάλης Μανούσκος, Σταύρος Μαραγκουδάκης, Γρηγόρης Ντούφας, Θόδωρος Ορλώφ, Φώτης Πρωτοψάλτης, Γιάννης Συμιγδαλάς, Νίκος Συμιγδαλάς, Χρήστος Τζουμερικιώτης, Βρασίδας Τρουποσκιάδης και Σπύρος Ψαλλιδάς.

Πρώτα δημιουργήθηκε το ποδοσφαιρικό τμήμα το 1926, ακολούθησε το μπάσκετ το 1931 και στη συνέχεια όλα τα υπόλοιπα αθλήματα, με τον Ολυμπιακό δέκα χρόνια πριν συμπληρώσει έναν αιώνα ζωής να είναι ένας από τους πιο επιτυχημένους σύλλογος ανά τον κόσμο σε όλα τα αθλήματα βάσει τίτλων.Ο ποδοσφαιρικός Ολυμπιακός, ξεκίνησε την πορεία του χρησιμοποιώντας στα πρώτα χρόνια ύπαρξής του, το «Ποδηλατοδρόμιο», το οποίο είχε δημιουργηθεί για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 1896 και παραχωρήθηκε στον Ολυμπιακό και άνηκε στην εταιρεία των σιδηροδρόμων. Παραχωρήθηκε δωρεάν στην Επιτροπή Ολυμπιακών Αγώνων και άρχισε να χρησιμοποιείται σαν ποδοσφαιρικό γήπεδο τη δεκαετία του 1920.

Από εκεί ξεκίνησε ο Ολυμπιακός μέχρι που τελικά τη δεκαετία του '60, το γήπεδο ανακαινίστηκε πλήρως έως ότου από το 2004 φτάσει στη σημερινή του μορφή. Όσο για το πρώτο παιχνίδι του Ολυμπιακού, φημολογείται ότι ήταν αυτό κόντρα στην ομάδα του γαλλικού πλοίου «Ζαν Ντ'Αρκ», την οποία νίκησε με σκορ 5-0, σχεδόν ένα μήνα μετά την ίδρυσή του.iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...