Κυριακή 29 Μαρτίου 2015

Η κρίση 'κάνει' τους νέους Έλληνες παπάδες


Από 15 πριν από τρία χρόνια, οι αιτήσεις για το Εργαστήριο Υποστήριξης Υποψήφιων Κληρικών της Αρχιεπισκοπής Αθηνών φέτος ξεπέρασαν τις 50, όπως αναφέρει σε άρθρο της η Καθημερινή της Κυριακής. Ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών πατέρας Συμεών Βολιώτης εκτιμά πως η σημαντική αύξηση αποδίδεται στον πολλαπλό ρόλο της εκκλησίας στην αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, αλλά και των προσωπικών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι πιστοί.

"Με ενδιαφέρει πολύ το κοινωνικό έργο της εκκλησίας. Θα ήθελα να γίνω κληρικός σε νοσοκομείο για να προσφέρω στήριξη στους ανθρώπους που τη χρειάζονται" αναφέρει ο 34χρονος Νικόλαος Σαμόλης, πτυχιούχος του τμήματος Διοίκησης Επιχειρήσεων του ΤΕΙ Αθήνας που αποφάσισε να ακολουθήσει το δρόμο του ιερέα.

Στην Ελλάδα υπάρχουν τέσσερις εκκλησιαστικές ακαδημίες που αποτελούν φυτώρια για μελλοντικούς ιερείς, όμως η φοίτηση σε αυτές δεν είναι προϋπόθεση. Ιερέας μπορεί να γίνει κάθε κάτοχος πτυχίου τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, αρκεί να πληρούν ορισμένες ποιοτικές προϋποθέσεις.

"Απαιτείται περίοδος γνωριμίας και δοκιμασίας του νέου υποψηφίου και η συμμαρτυρία-πρόταση του πνευματικού, τον οποίο επιλέγει ο ίδιος ο υποψήφιος από τις χιλιάδες που έχουν το λειτούργημα της πνευματικής πατρότητας" σημειώνει ο πατέρας Συμεών.

Ο 38χρονος Πελοπίδας Βουρνάς χειροτονήθηκε διάκονος πριν από μερικές μέρες. Απόφοιτος Ηλεκτρολογίας, σπουδάζει σήμερα στη Θεολογική Σχολή Αθηνών. "Από 12 χρόνων, όταν πρωτοπήγα κατηχητικό, μου άρεσε ο χώρος της εκκλησίας, η ενασχόληση με τα του Θεού, να βοηθάς συνανθρώπους" αναφέρει στο δημοσίευμα της Καθημερινής. Ο κ. Βουρνάς εξακολουθεί να εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα, αφού λόγω δημοσιονομικής λιτότητας, δεν γίνονται προσλήψεις ιερέων. Όπως παρατηρεί το άρθρο, υπάρχουν 500 κενές εφημεριακές θέσεις και 10.000 εν ενεργεία κληρικοί σε όλη τη χώρα.


καθημερινή
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...