Δευτέρα 20 Απριλίου 2015

Ρύθμιση οφειλών: πάνω από 12.500 αιτήσεις σε δύο 24ωρα


Περισσότερες από 12.500 αιτήσεις υπαγωγής στη ρύθμιση των 100 δόσεων –παρά το γεγονός ότι συνέπεσε με το Σαββατοκύριακο- δέχτηκε η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων μέσα στα δύο πρώτα 24ωρα από το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας. Δεδομένου ότι σήμερα θα είναι η πρώτη εργάσιμη –κάτι που έχει σημασία δεδομένου ότι σε πολύ μεγάλο βαθμό οι αιτήσεις θα υποβληθούν από λογιστές οι οποίοι και θα κληθούν να παίξουν ρόλο συμβούλου-  αναμένεται οι αιτήσεις να πολλαπλασιαστούν ενώ στο υπουργείο Οικονομικών περιμένουν και τις πρώτες εισπράξεις.

Η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Εσόδων, ενεργοποίησε την ηλεκτρονική εφαρμογή σε μια εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή καθώς οι διαπραγματεύσεις με τους δανειστές βρίσκονται στο κρίσιμο σημείο της διαμόρφωσης του δημοσιονομικού στόχου για το 2015 (δίνεται μάχη να κλειδώσει στόχος πρωτογενούς πλεονάσματος στα επίπεδα του 1,2-1,5%). Ο στόχος είναι να εισπραχθούν περισσότερα από 300 εκατομμύρια ευρώ. ενώ, στελέχη του υπουργείου Οικονομικών δεν κρύβουν την ελπίδα ότι τα ισχυρά κίνητρα που δίνει η ρύθμιση θα φέρουν τελικώς ακόμη περισσότερο «χρήμα» στα ταμεία.

Από τις πρώτες αιτήσεις που έγιναν (και οι οποίες για να παραμείνουν ενεργές θα πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση μέσα σε τρεις εργάσιμες δηλαδή μέχρι την Τετάρτη) προκύπτει ότι οι περισσότεροι οφειλέτες δεν επιλέγουν να «ξεχειλώσουν» την διαδικασία αποπληρωμής στις 100 δόσεις ακριβώς διότι θέλουν να «κουρέψουν» όσο το δυνατόν περισσότερες από τις προσαυξήσεις, τους πρόσθετους φόρους και τα πρόστιμα που τους έχουν επιβληθεί. Μάλιστα, από τους 12.500 οφειλέτες που έκαναν αίτηση μέχρι το βράδυ της Κυριακής ένας πολύ μεγάλος αριθμός άνω των 2000 έχει επιλέξει και την διαδικασία της «προκαταβολής» που σημαίνει ότι είναι διατεθειμένος να πληρώσει ένα μέρος του χρέους εφάπαξ προκειμένου να σβήσει ισόποσες προσαυξήσεις.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα φανεί και το ενδιαφέρον των μεγαλοοφειλετών που κατά κύριο λόγο είναι επιχειρήσεις. Πληροφορίες φέρνουν αρκετούς από αυτούς να είναι έτοιμοι να πληρώσουν αρκετά εκατομμύρια εφάπαξ καθώς με αυτό τον τρόπο μπορούν να σβήσουν όχι μόνο ισόποσο χρέος αλλά και ακόμη περισσότερα.



topontiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...