Παρασκευή 20 Μαΐου 2011

"Ο Τούρκος σύμβουλος του Έλληνα πρωθυπουργού"

Άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου επί οικονομικών θεμάτων είναι εδώ και δύο χρόνια ο Τούρκος πρώην υπουργός Οικονομικών Κεμάλ Ντερβίς, σύμφωνα με δημοσίευμα των New York Times.
Σε αφιέρωμά τους για τον 62χρονο υποψήφιο για τη θέση του επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, μετά την παραίτηση του Ντομινίκ Στρος Καν, η εφημερίδα αναφέρει ως πολύ ενδιαφέρον στοιχείο τη στενή του σχέση με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
"Οι δύο άνδρες ήρθαν πιο κοντά το 2001 όταν ο κ. Ντερβίς ήταν υπουργός Οικονομικών και ο κ. Παπανδρέου υπουργός Εξωτερικών. Από τότε ο κ. Ντερβίς έχει προσφέρει συμβουλές με διάφορους τρόπους" αναφέρει το δημοσίευμα.
Αναφέρεται επίσης ότι ο κ. Ντερβίς έχει συμμετάσχει στα συμπόσια που διοργανώνει ο Γ. Παπανδρέου σε ελληνικά νησιά και ανταλλάζει απόψεις με τον πρωθυπουργό για πολλά θέματα, μέσω τηλεφώνου. Είχαν επίσης κοινή παρουσία στο Ινστιτούτο Brookings στην Ουάσιγκτον.
Κυβερνητικές πηγές στην Αθήνα δεν επιβεβαίωσαν, ούτε διέψευσαν το γεγονός ότι ο κ. Ντερβίς ήταν για δύο χρόνια άτυπος σύμβουλος του πρωθυπουργού. Πρόσθεσαν μάλιστα ότι είναι γνωστό ότι ο κ. Παπανδρέου έχει επικοινωνία με οικονομολόγους από όλο τον κόσμο.
Το μυστικό που καίει την υποψηφιότητα Ντερβίς
Ο Κεμάλ Ντερβίς νυν αντιπρόεδρος του ινστιτούτου Brookings, διετέλεσε υπουργός Οικονομικών της Τουρκίας από το 2001 έως το 2002. Του πιστώνεται η έξοδος της χώρας από την οικονομική κρίση, μέσω σκληρών μέτρων λιτότητας.
Μιλά Γαλλικά, Αγγλικά και Γερμανικά και θεωρείται τεχνοκράτης, με τεράστια πείρα.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους New York Times έχει και αυτός ένα "ένοχο μυστικό" που μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στις βλέψεις του για να αναλάβει τη διέυθυνση του ΔΝΤ.
Πριν από χρόνια και ενώ υπηρετούσε στην Παγκόσμια Τράπεζα, έκανε δεσμό με υφιστάμενή του, η οποία τώρα δουλεύει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο!
Τη σχέση επιβεβαίωσε πρώην αξιωματούχος της Παγκόσμιας Τράπεζας, που εργαζόταν στον ίδιο όροφο με τον κ. Ντερβίς.
Ο Κεμάλ Ντερβίς σε συνέντευξη τύπου την Τετάρτη αρνήθηκε να μιλήσει για την προσωπική του ζωή, ωστόσο, το σεξουαλικό σκάνδαλο του Στρος Καν, είναι πιθανό να αποδυναμώσουν την υποψηφιότητα Ντερβίς, αφού πλέον όλοι ψάχνουν τον "άμεμπτο" που θα τον αντικαταστήσει.

news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...