Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος.



Λίγες μέρες πριν την έναρξη της θερινής περιόδου, κρίναμε ότι η ενημέρωση για τα αποτελέσματος της έκθεσης στον ήλιο , είναι απαραίτητη. 
Ο Μάιος είναι και επισήμως πια ο μήνας ευαισθητοποίησης για τον καρκίνο του δέρματος.
Το μελάνωμα είναι η πιο σοβαρή μορφή καρκίνου του δέρματος . Αν διαγνωσθεί νωρίς , είναι σχεδόν πάντα ιάσιμος, αλλά αν η διάγνωσή του καθυστερήσει, ο καρκίνος μπορεί να προχωρήσει και να εξαπλωθεί σε άλλα μέρη του σώματος, όπου γίνεται δύσκολο η θεραπεία του  και μπορεί να αποβεί μοιραίος.. 


Η Αμερικανική Αντικαρκινική Εταιρεία εκτιμά ότι επί του παρόντος, περίπου 120.000 νέα κρούσματα μελανώματος  διαγιγνώσκονται στις ΗΠΑ σε ένα χρόνο. Το 2010, περίπου 68.130 από αυτές ήταν επεμβατικά μελανώματα, με 38.870 στους άνδρες και περίπου 29.260 στις γυναίκες


Πρόσφατες μελέτες παρέχουν ενδείξεις που συνδέουν τους εσωτερικούς χώρους - σολαριουμ,  για το μελάνωμα γεγονός που ενισχύει τη  δήλωση του  Διεθνούς  Οργανισμού Έρευνας για τον Καρκίνο (IARC) ότι τα σολάριουμ είναι καρκινογόνα  για τον άνθρωπο.


Αλλά και οι δύο ακτίνες UVA   ( που είναι το 95% της υπεριώδους ακτινοβολίας) και UVB ,  είναι επικίνδυνες  για το δέρμα, και η έκθεση σε αυτές μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του δέρματος, συμπεριλαμβανομένου του μελανώματος. Οι Φουσκάλες, τα  ηλιακά εγκαύματα στα παιδιά αυξάνουν τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε μεγαλύτερες ηλικίες, αλλά και αθροιστική έκθεση επίσης μπορεί να είναι ένας παράγοντας. 
Οι άνθρωποι που ζουν σε περιοχές που έχουν περισσότερο φως του ήλιου, όπως η Φλώριδα, η Χαβάη, ην Αυστραλία και πολλές Ευρωπαικές χώρες , μεταξύ των οποίων και η χώρα μας, ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου στο να αναπτύξουν καρκίνο του δέρματος.


Πηγή medicalnewstoday
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...