Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

Ο Ρώσος πρόεδρος προειδοποιεί για έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο αν δεν υπάρξουν εγγυήσεις στο πρόγραμμα πυραυλικής άμυνας.




SKOLKOVO, Ρωσία - Ο Πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ  προειδοποίησε σήμερα  τη Δύση ότι θα αντιμετωπίσει ένα νέο Ψυχρό Πόλεμο, εάν αποτύχει να αντιμετωπίσει τις ανησυχίες της Ρωσίας σχετικά με την προτεινόμενη αντιπυραυλική ασπίδα για την Ευρώπη.
Ο Μεντβέντεφ δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι η απόφαση των ΗΠΑ να προχωρήσει με την κατασκευή του συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας παρά τις αντιρρήσεις της Ρωσίας θα αναγκάσει τη Μόσχα «να λάβει μέτρα αντιποίνων ."
"Εμείς τότε θα μιλάμε για την ανάπτυξη του επιθετικού σκέλους των δυνατοτήτων των πυρηνικών δυνάμεών μας   . Αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό σενάριο» , τόνισε.
Ο Ρώσος ηγέτης επανέλαβε επίσης προηγούμενη απειλή  του να αποχωρήσει από τη νέα συμφωνία αφοπλισμού START που τέθηκε σε ισχύ το τρέχον έτος, αν η αντιπυραυλική ασπίδα έχει αναπτυχθεί και λειτουργεί χωρίς συμβολή του Κρεμλίνου.
"Αυτό θα ήταν ένα πολύ κακό σενάριο. Θα είναι ένα σενάριο που μας ρίχνει πίσω στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου».
Ο μεγαλύτερος φόβος του Κρεμλίνου είναι ότι η ασπίδα θα μπορούσε μια ημέρα να είναι γυρισμένη λάθος  και αντί για κατάρριψη εισερχόμενων πυραύλων να χρησιμοποιηθεί για  επίθεση σε  ρωσικό έδαφος.
Ο Μεντβέντεφ  απαίτησε μια νομικά δεσμευτική διαβεβαίωση από τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι αυτό δεν θα συμβεί ποτέ - μια εγγύηση ότι που η Μόσχα απαιτεί, αλλά   η Ουάσιγκτον αρνείται να δώσει.

Πηγή AFP
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...