Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2011

Θέλουν την Ελλάδα... αποικία


Η ιδέα ενίσχυσης της ομάδας δράσης και παροχής σε αυτή αυξημένων αρμοδιοτήτων φαίνεται πως κερδίζει έδαφος.
Η πρόταση, που απορρίφθηκε από αξιωματούχους ως μια μορφή αποικιοκρατίας, είναι ενδεικτική της αυξανόμενης πίεσης για αυστηρότερη αστυνόμευση της Αθήνας, με ορισμένους να είναι έτοιμοι να απαιτήσουν περιορισμό της εθνικής μας κυριαρχίας.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επισήμανε ότι δεν υπάρχει σχέδιο να δοθούν περαιτέρω εκτελεστικές εξουσίες στην ομάδα δράσης, τονίζοντας ότι δεν έχει προσεγγιστεί από καμία χώρα.
Στην υποστήριξη της ιδέας για αυστηρότερη επιτήρηση αντανακλάται η δυσαρέσκεια για την αδυναμία να τεθούν ταχύτερο υπό έλεγχο τα οικονομικά της Ελλάδας.
"Είτε αυτό είτε δεν παίρνετε τα χρήματα", σχολίασε στο πρακτορείο Reuters πηγή προσκείμενη στην Ευρωζώνη, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για αυστηρότερη επιτήρηση της ελληνικής οικονομίας.
Επισήμανε μάλιστα ότι απαιτείται η μερική ανάληψη λειτουργιών του κράτους, ώστε να αρχίσει "να λειτουργεί η μηχανή".
"Πρόκειται για βοήθεια που επιβάλλεται έξωθεν. Το μέρος όπου οι ξένοι αναλαμβάνουν ορισμένα στοιχεία της διαδικασίας", σχολίασε αναφορικά με την πρόταση, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να περιλαμβάνει την παρουσία αρκετών εκατοντάδων εμπειρογνωμόνων για τη τη διαχείριση στην Ελλάδα.
Η ιδέα, όπως σημείωσε, υπάρχει σε ορισμένες πρωτεύουσες, σημειώνοντας πως δεν υπάρχει εναλλακτική λύση.
Το μέγεθος της παρέμβασης, συνέχισε, θα είναι άνευ προηγουμένου, τονίζοντας πως οι Έλληνες θα πρέπει να το αποδεχτούν.
Επισήμανε μάλιστα πως τα πράγματα θα ήταν διαφορετικά εάν υπήρχε ένα ιστορικό υπεύθυνης διαχείρισης, όπως στην Ιρλανδία.
"Χρειάζεστε κάποιον που να μιλάει ελληνικά, αλλά να μην είναι με το μέρος των Ελλήνων", σημείωσε αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τονίζοντας πως το σχέδιο πρέπει να παρουσιαστεί προσεκτικά.
"Ας το ονομάσετε τεχνική βοήθεια ή κάπως αλλιώς. Δεν μπορείτε να τους ποδοπατήσετε", συμπλήρωσε.
Άλλος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σχολιάζοντας την πρόταση, προειδοποίησε για τη σθεναρή αντίσταση στην Αθήνα.
"Οι Έλληνες δεν θα το αποδέχονταν ποτέ και ούτε θα έπρεπε να το αποδεχτούν", υπογράμμισε, σημειώνοντας ότι είναι κάτι που συζητείται.
Η πρόταση έχει τη βάση της σε μία ιδέα που εξέφρασε η καγκελάριος της Γερμανίας, Άγκελα Μέρκελ, περί μόνιμης επιτήρησης με τη σύσταση ειδικής ομάδας για την παρακολούθηση της Ελλάδας.
Συγκεκριμένα, σε συνεδρίαση των Χριστιανοδημοκρατών, η Άγκελα Μέρκελ ανακοίνωσε ότι στη Σύνοδο Κορυφής της Κυριακής θα τεθεί και το ενδεχόμενο μόνιμης επιτήρησης των υπό διάσωση χωρών.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...