Τετάρτη 23 Νοεμβρίου 2011

Τα... delivery boys των εξοπλιστικών


Το «χρώμα του χρήματος» γύ­ρω από τα εξοπλιστικά προ­γράμματα και τις μίζες που διακινούνται μέσα από κυκλώματα ανώτερων αξιωματικών και δημοσι­ογράφων έθιξε ο πρώην υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Μπεγλίτης και τώρα πια τον λόγο έχουν η Δικαι­οσύνη αλλά και η Ένωση Συντακτών. Έστω και με... χρονική καθυστέ­ρηση, ο τέως υπουργός Άμυνας του ΠΑΣΟΚ αναφέρθηκε στους ένστο­λους διαμεσολαβητές καθώς και σε κάποιους μιζαδόρους δημοσιογρά­φους, οι οποίοι εδώ και χρόνια με απειλές, εκβιασμούς και στημένα ρεπορτάζ κατευθύνουν τα πράγμα­τα σε συγκεκριμένες εταιρείες οπλι­κών συστημάτων.
«Δεν έχουν λυθεί κορυφαία ζητή­ματα εξοπλιστικών προγραμμάτων από τα υποσυστήματα που λειτουρ­γούν οριζόντια» είπε ο Πάνος Μπεγλίτης λίγα εικοσιτετράωρα μετά την έξοδό του από την κυβέρνηση. «Ήθελα να μάθω το πόθεν έσχες για τη στρατηγική ηγεσία από το 1996 μέχρι σήμερα και αυτό τους ταρακούνησε. Ανώτεροι αξιωματικοί έκα­ναν παιχνίδι με δημοσιογράφους delivery boys. Ορισμένοι δημοσιο­γράφοι έγιναν διαμεσολαβητές συμ­φερόντων με περιοδικά ιλουστρα­σιόν. Προσπάθησα όλα αυτά να τα τσακίσω».
Στοιχεία πλουτισμού
Τα όσα είπε ο πρώην υπουργός τόσο στους στρατιωτικούς κύκλους όσο και στους δημοσιογραφικούς εί­ναι γνωστά. Μόνο που δεν υπάρχουν συγκεκριμένες αποδείξεις παρά μό­νο ανεξήγητα στοιχεία πλουτισμού από τους εμπλεκόμενους. Είναι όμως η πρώτη φορά που υπουργός του εν λόγω υπουργείου καταγ­γέλλει αυτά τα κυκλώματα, τα οποία κινούνται βάσει συγκεκρι­μένου σχεδίου και λογικής.
Ο Πάνος Μπεγλίτης μίλησε μάλιστα για αυτά τα συμφέροντα λέ­γοντας: «Έσπασα υποσυστήματα Ν.Δ. και ΠΑΣΟΚ μέσα στο ΥΠΕΘΑ, υποσυστήματα από την εποχή Τσοχατζόπουλου μέχρι την εποχή Μεϊμαράκη».
Η αλήθεια είναι ότι κατά καιρούς, έπειτα από πολιτικές κρίσεις, προ­κύπτουν στοιχεία για μίζες από τα εξοπλιστικά προγράμματα, αλλά μέ­χρι σήμερα, παρά τη φιλολογία που υπάρχει γύρω από αυτές τις ιστορί­ες, λίγα πράγματα έχουν δει το φως της δημοσιότητας. Έτσι, τα όσα εί­πε ο πρώην υπουργός είναι σίγουρα μία καλή ευκαιρία για να αρχίσει μία έρευνα από την πλευρά της Δικαιο­σύνης, αφού ο Μπεγλίτης φέρεται αποφασισμένος να δώσει ονόματα και διευθύνσεις.
Οι καταγγελίες του πρώην υπουρ­γού δημιούργησαν αίσθηση και στο Κοινοβούλιο, αφού οι περισσότεροι βουλευτές όλων των κομμάτων πα­ραδέχθηκαν ότι είναι σε γνώση τους πολλά σκάνδαλα που αφορούν εξο­πλιστικά προγράμματα, στα οποία δεν έχει πέσει φως.
Με τη δικαιολογία ότι οι καταγγε­λίες εμπλέκονται με θέματα εθνι­κής ασφάλειας ή ακόμα και με τις σχέσεις μας με τρίτες χώρες, πολλά καραμπινάτα σκάνδαλα έχουν μπει στο καλάθι των αχρήστων. Μάλιστα οι περισσότεροι βουλευτές προ­σπαθούσαν να επικεντρω­θούν στην υπουργία Τσοχατζόπουλου,αφού μόνο για εκείνη την περίοδο υπάρχουν στοιχεία, κα­ταγγελίες και έχουν βρε­θεί αποδείξεις για χρη­ματισμό.
Εντύπωση πάντως προκαλεί και το γεγονός ότι μέχρι στιγμής δεν έχει παρέμβει η Ένωση Συντακτών προ­κειμένου να διερευνήσει το θέμα, παρ’ ότι υπάρχουν συγκεκριμένες πληροφορίες για δημοσιογράφους που αμείβονται από εταιρείες οπλικών συστημάτων προκειμένου να προωθούν συγκεκριμένα προϊόντα. Εκτός αυτού, η μη διερεύνηση της αλήθειας αφήνει σκιές για όλους τους δημοσιογράφους του εν λόγω ρεπορτάζ, χωρίς αυτοί να μπορούν να αμυνθούν.


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...