Κυριακή 29 Ιανουαρίου 2012

Τα «ναι» και τα «όχι» της Ελλάδας


Όχι στην επιτροπεία και το κόψιμο μισθών στον ιδιωτικό τομέα είπαν ομόφωνα ο Λουκάς Παπαδήμος και οι τρεις αρχηγοί  των κομμάτων που στηρίζουν την  κυβέρνησή του. Στη σύσκεψη που  διήρκεσε 2,5 ώρες διαμορφώθηκε η ελληνική διαπραγματευτική γραμμή απέναντι στην τρόικα. Οι δανειστές έχουν ήδη  ξεκαθαρίσει πως  δε θα δεχθούν  εκπτώσεις στις διαρθρωτικές αλλαγές, ούτε αστερίσκους στην όποια συμφωνία από τους πολιτικούς αρχηγούς. Το «παζάρι» εισέρχεται έτσι στην τελική του φάση.

Ποια μπορεί να είναι  η λύση;

Να κοπεί σταδιακά ο 14ος μισθός, να διατηρηθεί δηλαδή ο 13ος.
Να γενικευθούν τα τοπικά σύμφωνα απασχόλησης και οι ελαστικές μορφές εργασίας αφήνοντας ανέγγιχτα τα όρια της γενικής συλλογικής σύμβασης.
Να πωληθούν ΔΕΚΟ, (ενέργεια, νερό, ορυκτός πλούτος), να ενοικιαστούν λιμάνια και αεροδρόμια, να δοθεί ήλιος και θάλασσα, αλλά τα δίκτυα να παραμείνουν στον έλεγχο του δημοσίου.

Αλλιώς, η τρόικα θα διακινδυνεύσει μια καταψήφιση της  συμφωνίας που θα έχει επιβάλλει  στη Βουλή και η Ελλάδα μία  χρεοκοπία. Δύο σενάρια που πολύ απλά σημαίνει ότι όλες οι πλευρές  θα χάσουν. Μετά τη σύσκεψη ο πρωθυπουργός αναχώρησε για τις Βρυξέλλες, προκειμένου να συμμετάσχει στην αυριανή σύνοδο κορυφής.

Ολόκληρη  η δήλωση του πρωθυπουργού…

Είχα την ευκαιρία σήμερα το μεσημέρι να ενημερώσω αναλυτικά  τους πολιτικούς αρχηγούς για την πορεία των διαβουλεύσεων με τους εκπροσώπους των ιδιωτών πιστωτών για την εθελούσια αναδιάρθρωση του δημόσιου χρέους (το γνωστό PSI) και τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα για το οικονομικό πρόγραμμα που θα συνοδεύει τη νέα δανειακή σύμβαση.

Η επιτυχής ολοκλήρωση της διπλής αυτής διαδικασίας αποτελεί προϋπόθεση για να διασφαλίσουμε τη χρηματοδότηση της οικονομίας για τα επόμενα χρόνια.

Εάν η διαδικασία αυτή δεν ολοκληρωθεί επιτυχώς, θα βρεθούμε αντιμέτωποι με το φάσμα της χρεοκοπίας η οποία θα έχει βαρύτατες συνέπειες για την κοινωνία και ιδιαίτερα για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Οι διαπραγματεύσεις δεν είναι εύκολες. Παρά την πρόοδο που έχει συντελεστεί για τη σταθεροποίηση της οικονομίας, παρά τις σημαντικές αλλαγές και τις μεγάλες θυσίες των πολιτών, αποκλίσεις από τους στόχους και σωρευτικές καθυστερήσεις στην υλοποίηση ορισμένων πολιτικών έχουν ως αποτέλεσμα οι εταίροι να θέτουν πρόσθετες δεσμεύσεις και όρους.

Επιπλέον, το νέο πρόγραμμα περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την εξυγίανση του κράτους και την αποκατάσταση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Με τους πολιτικούς αρχηγούς βρισκόμαστε σε απόλυτη  σύγκλιση για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων και τις θέσεις που θα υποστηρίξουμε. Επιδιώκουμε μια συμφωνία με τους εταίρους μας για να πατήσουμε ξανά σε στέρεο έδαφος, για να εξαλειφθεί η αβεβαιότητα, να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη και να επανέλθει η οικονομία σε πορεία ανάπτυξης και δημιουργίας θέσεων εργασίας.

Η ενότητα των πολιτικών δυνάμεων και η δέσμευσή τους να στηρίξουν τις αναγκαίες αλλαγές αποτελεί ουσιαστικό παράγοντα αξιοπιστίας, ενισχύουν την αποτελεσματικότητα της οικονομικής πολιτικής και μας επιτρέπουν να διαπραγματευθούμε με καλύτερους όρους.

Όλοι μαζί δίνουμε μια σκληρή μάχη ώστε να διασφαλίσουμε τη θέση της χώρας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην κοινότητα των αναπτυγμένων χωρών. Ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε.

Το  πρόγραμμα της  συνόδου…

Ο Πρωθυπουργός, Λουκάς Παπαδήμος, θα συμμετάσχει στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, αύριο 30 Ιανουαρίου, στις Βρυξέλλες.

Το πρόγραμμα έχει ως εξής:

Κυριακή 29 Ιανουαρίου

Αναχώρηση από Αθήνα

Δευτέρα 30 Ιανουαρίου

14:00 Αφίξεις Αρχηγών Κρατών/Κυβερνήσεων

15:00 Ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

15:15 Οικογενειακή φωτογραφία

15:30  Σύνοδος Εργασιών Ευρωπαϊκού Συμβουλίου έως +/- 19:00

Δηλώσεις προς ΜΜΕ (μετά το πέρας της Συνόδου)


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...