Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

Συρία: Ισοπεδώνουν τη Χομς - Πάνω απο 30 νεκροί

 

Οι κυβερνητικές δυνάμεις της Συρίας συνεχίζουν τον βομβαρδισμό της πόλης Χομς όπως ανακοίνωσε το συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, κάνοντας λόγο για 34 νεκρούς σήμερα.
«Ο βομβαρδισμός της Χομς συνεχίζεται, εκρήξεις ακούγονταν σε πολλές συνοικίες της πόλης», ένα από τα προπύργια του κινήματος αμφισβήτησης του σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, διευκρίνισε το Παρατηρητήριο.

Το Συριακό Εθνικό Συμβούλιο, κυριότερος συνασπισμός της αντιπολίτευσης, ανακοίνωσε το Σαββατοκύριακο ότι 30.000 στρατιώτες και μέλη των φιλοκυβερνητικών πολιτοφυλακών πολιορκούν τη Χομς, ενώ ζήτησε να ληφθεί μια απόφαση από τον ΟΗΕ η οποία θα δεσμεύει τη Δαμασκό να σταματήσει την αιματηρή καταστολή.


Το συριακό Παρατηρητήριο από την πλευρά του έκανε λόγο για «1.000 πολιορκημένες οικογένειες» στη Χομς.


Την ίδια ώρα στρατιωτικές επιχειρήσεις διεξάγονται σε πολλές περιοχές στην επαρχία της Δαμασκού.


Έξι άμαχοι, ανάμεσά τους δύο παιδιά, σκοτώθηκαν από τον «βίαιο βομβαρδισμό» της Ντούμα, 13 χιλιόμετρα βορειοανατολικά της Δαμασκού, ενώ σημειώθηκαν και νυχτερινές μάχες μεταξύ των δυνάμεων του τακτικού στρατού και των ανταρτών, επεσήμανε το Παρατηρητήριο.


Τη νύχτα η πόλη Κοντσάγια, δυτικά της πρωτεύουσας, ήταν στόχος «βίαιων βομβαρδισμών με βαρέα όπλα», έπειτα από μια διαδήλωση κατά του καθεστώτος, σύμφωνα με έναν ακτιβιστή που βρίσκεται στην πόλη και τις Τοπικές Επιτροπές Συντονισμού.


«Σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις έφτασαν στην Κοντσάγια, η οποία πολιορκείται», δήλωσε ο Φαρές Μοχάμαντ μέλος των Τοπικών Επιτροπών Συντονισμού.


Στο μεταξύ η φιλοκυβερνητική εφημερίδα αλ Ουάταν έκανε λόγο «για τον θάνατο εκατοντάδων τρομοκρατών αυτές τις τρεις τελευταίες εβδομάδες στις πύλες της Δαμασκού».


«Οι μάχες συνεχίζονται μεταξύ του συριακού στρατού και των τρομοκρατών που προσπαθούν να εισέλθουν στη Δαμασκό», επισημαίνει η αλ Ουάταν.


Εξάλλου ο στρατηγός Ρόμπερτ Μουντ, επικεφαλής των παρατηρητών του ΟΗΕ στη Συρία οι οποίοι ανακοίνωσαν το Σάββατο την αναστολή της αποστολής τους εξαιτίας της κλιμάκωσης των βιαιοτήτων, θα μιλήσει αύριο Τρίτη ενώπιον του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπως ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών.


«Ο στρατηγός Μουντ, επικεφαλής της αποστολής παρατηρητών στη Συρία, θα επέμβει την Τρίτη στο Συμβούλιο Ασφαλείας μετά την αναστολή της αποστολής των παρατηρητών. Έπειτα από αυτή την παρουσίαση, θα εξετάσουμε, με τους εταίρους μας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, τα συμπεράσματα που μπορούμε να εξάγουμε», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπερνάρ Βαλερό.


Ο εκπρόσωπος υπενθύμισε ότι η Γαλλία, ένα από τα πέντε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ζητεί το σχέδιο εξόδου από την κρίση του κοινού ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ και του Αραβικού Συνδέσμου για τη Συρία να γίνει δεσμευτικό μέσω μιας απόφασης του ΟΗΕ βάσει του «άρθρου 7», το οποίο προβλέπει κυρώσεις και το ενδεχόμενο καταφυγής στη χρήση βίας.
Πηγή newsit
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...