Σάββατο 4 Αυγούστου 2012

Πώς ο Πούτιν βγάζει έναν-έναν τους εχθρούς του από τη μέση


Τελευταίο θύμα της ατσάλινης θέλησης για δύναμη του Ρώσου Προέδρου ο Αλεξάντρ Λεμπέντεφ, μεγαλοτραπεζίτης, ιδιοκτήτης μεγάλης εφημερίδας και θερμός υποστηρικτής της αντιπολίτευσης, ο οποίος ανακοίνωσε χθες Παρασκευή πως οι συνεχείς «επιδρομές» αστυνομικών δυνάμεων και άλλοι παντός είδους έλεγχοι εις βάρος του έχουν φτάσει πλέον να διεξάγονται με τέτοια συχνότητα και ένταση ώστε αποφάσισε να πουλήσει όλα τα περιουσιακά του στοιχεία που βρίσκονται εντός της ρωσικής επικράτειας.

Όπως δήλωσε ο ίδιος: «Οι ειδικές υπηρεσίες με έχουν καταστρέψει επιχειρηματικά... Εγκαταλείπω τα όπλα».

Αν πράγματι υλοποιήσει την πρόθεσή του και προχωρήσει στην εκποίηση της περιουσίας του - πράγμα που, όπως αποδέχεται και ο ίδιος, είναι εξαιρετικά δύσκολο, δεδομένων των συνθηκών - θα είναι άλλος ένας από περίπου μία ντουζίνα μετα-σοβιετικών δισεκατομμυριούχων που έπειτα από δημόσιες αντιπαραθέσεις με τον Πρόεδρο Πούτιν κατέληξαν είτε να χάσουν τις περιουσίες τους είτε να τις μεταφέρουν στο εξωτερικό.

Σε μία από τις πολυάριθμες συνεντεύξεις του σε ρωσικά και άλλα ξένα μέσα μαζικής ενημέρωσης, ο 52χρονος Λεμπέντεφ είπε ότι πρόθεσή του είναι να μειώσει τις επενδύσεις επί ρωσικού εδάφους στο μηδέν.

Η εμπειρία της παρενόχλησης, σε επιχειρηματικό επίπεδο, δεν του είναι διόλου άγνωστη, καθώς η τράπεζά του έχει αποτελέσει εξακολουθητικά στόχο αστυνομικών ελέγχων, οι οποίοι έχουν μείνει γνωστοί, όπως λέει και ο ίδιος αστειευόμενος, ως «μασκαράτες», λόγω των μασκοφόρων αστυνομικών που συμμετείχαν σε αυτούς.

Την Παρασκευή δήλωσε πως η αστυνομία του διεμήνυσε ότι «είχε διαταγή από πάνω» να διερευνήσει τις επιχειρηματικές δραστηριότητές του και να τον ενθαρρύνει να εγκαταλείψει τη χώρα, ενώ δεν παρέλειψε να του κάνει ερωτήσεις σχετικά με τις πολιτικές του απόψεις: «Έχωσαν τη μύτη τους παντού. Στην προσωπική μου ζωή, τους συνεταίρους μου και τις πολιτικές μου πεποιθήσεις. Το παραδέχομαι λοιπόν... Νίκησαν. Είναι αδύνατον να ασκήσω τις επιχειρηματικές μου δραστηριότητες υπ' αυτές τις συνθήκες, καθώς ό,τι και να κάνω τους βρίσκω διαρκώς μπροστά μου».

Ο Αλεξάντρ Λεμπέντεφ υπηρέτησε ως αξιωματικός στη μυστική υπηρεσία πληροφοριών KGB, για να καταλήξει κατά τη μετα-σοβιετική εποχή να γίνει, με τις ευλογίες της KGB, τραπεζίτης με πολειδή επιχειρηματική δραστηριότητα, η οποία περιλαμβάνει μεγάλο πακέτο μετοχών στην εταιρεία Αεροφλότ, μερίδιο σε εταιρεία αναπτυξιακών έργων, σε φάρμες, σε μία δεύτερη αεροπορική εταιρεία με την ονομασία Red Wings, καθώς και σε δύο βρετανικές εφημερίδες, την Independent και την Evening Standard.

Τέλος, μαζί με τον πρώην Σοβιετικό πρόεδρο, Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, είναι ιδιοκτήτες της εφημερίδας Novaya Gazeta, όπου εργαζόταν η ρεπόρτερ-ερευνήτρια Άννα Πολιτκόφσκαγια μέχρι το 2006, οπότε και δολοφονήθηκε.


iefimerida.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...