Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013

Ερευνα από ΟΗΕ για βασανιστήρια, εξαφανίσεις, απαγωγές στη Β. Κορέα


Το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ αποφάσισε τη σύσταση επιτροπής η οποία θα ερευνήσει τις κατάφωρες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Βόρεια Κορέα.

Τα 47 κράτη μέλη του Συμβουλίου αποδέχθηκαν με συναίνεση τη σχετική απόφαση, η οποία προτάθηκε από την Ιαπωνία και την Ευρωπαϊκή Ενωση και η οποία ζητεί από την Βόρεια Κορέα "να συνεργασθεί άνευ όρων" με την επιτροπή και "να επιτρέψει ελεύθερες επισκέψεις" στη χώρα, πράγμα που η Πιονγκγιάνγκ έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί στον Ειδικό Εισηγητή για τη Βόρεια Κορέα.

Αντικείμενο της επιτροπής θα είναι αν ερευνήσει "τις σοβαρές, συστηματικές και γενικευμένες παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων" στη Βόρεια Κορέα όπως είναι "η παραβίαση του δικαιώματος στην τροφή, οι παραβιάσεις στα στρατόπεδα κράτησης, τα βασανιστήρια και η απάνθρωπη μεταχείριση, η αυθαίρετη κράτηση, η εφαρμογή διακρίσεων, οι παραβιάσεις της ελευθερίας έκφρασης, του δικαιώματος στη ζωή, της ελευθερίας μετακίνησης, οι εξαφανίσεις προσώπων, οι απαγωγές ξένων υπηκόων".

Στόχος της έρευνας είναι η απόδοση ευθυνών, κυρίως όταν οι παραβιάσεις αυτές είναι πιθανόν να συνιστούν εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας.

"Εκφράζουμε τη βαθειά μας ανησυχία για τις κατάφωρες και διαρκείς παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Εδώ και πάρα πολύ καιρό, ο πληθυσμός είναι θύμα παραβιάσεων και καταχρήσεων", δήλωσε ο ιρλανδός πρεσβευτής στον ΟΗΕ εκπροσωπώντας την Ευρωπαϊκή Ενωση Τζέραρντ Κορ.

Από την πλευρά του, ο πρεσβευτής της Βόρειας Κορέας στον ΟΗΕ , ο Πιονγκ Σε Σο, απέρριψε τις κατηγορίες για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη χώρα του και δήλωσε ότι ο πληθυσμό της χώρας του "είναι ευτυχής που διαθέτει το καλύτερο σύστημα στον κόσμο".

Οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων χαιρέτισαν την πρώτη στα χρονικά σύσταση επιτροπής που θα ερευνήσει τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το καθεστώς της Πιονγκγιάνγκ.

"Η τόσο αναμενόμενη έρευνα αυτή θα βοηθήσει στην αποκάλυψη καταχρήσεων δεκαετιών εκ μέρους της βορειοκορεατικής κυβέρνησης. Η σύσταση αυτής της επιτροπής στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην Πιονγκγιάνγκ: ο κόσμος σας παρακολουθεί και οι παραβιάσεις πρέπει να τελειώσουν", δήλωσε η διευθύντρια της οργάνωσης Human Rights Watch Τζούλι ντε Ριβέρο.

Η επιτροπή έρευνας θα παρουσιάσει προφορική έκθεση για τα αποτελέσματα των εργασιών της στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και στη γενική συνέλευση του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο και γραπτή έκθεση στο Συμβούλιο κατά την 25η σύνοδό του τον Φεβρουάριο/Μάρτιο 2014.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...