Παρασκευή, 22 Μαρτίου 2013

Αποκάλυψη ΔΝΤ: Το δημόσιο χρέος που παρέλαβε ο Αναστασιάδης από τον Χριστόφια


Δημόσιο χρέος 2,5 δισ. ευρώ παρέλαβε ο νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ από έγκυρη κυβερνητική πηγή, ανέφερε στον Κύπριο πρόεδρο η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες, πριν από την δραματική συνεδρίαση του Eurogroup, που πήρε την απόφαση για "κούρεμα" των καταθέσεων στις κυπριακές τράπεζες.

Έτσι εξηγείται και η στάση, σύμφωνα με την ίδια πηγή, του προέδρου Αναστασιάδη να δεχθεί κατ΄αρχήν την συμφωνία, η οποία, όπως τόνισε στο Εurogroup, θα ήταν υπό την αίρεση της κυπριακής Βουλής.

Αύξηση χρέους κατά ένα δισ. ευρώ την περίοδο που ανέλαβε ο Αναστασιάδης

Σύμφωνα με στοιχεία του κυπριακού υπουργείου Οικονομικών το τρίτο τρίμηνο του 2012 το δημόσιο χρέος ήταν της τάξης του 1,5 δισ. ευρώ, που σημαίνει ότι μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα μέχρι το τέλος Φεβρουαρίου, που ανέλαβε τα καθήκοντα του ο κ. Αναστασιάδης, υπήρξε αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ.

Στη συνεδρίαση του Εurogroup ο πρόεδρος Αναστασιάδης μίλησε σε έντονο ύφος προς τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Η σκληρή στάση Γερμανίας και ΔΝΤ είχαν ως αποτέλεσμα να στραφεί υπέρ του "κουρέματος" και η Κομισιόν.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, οι μικρές χώρες εξέφρασαν την συμπάθεια τους προς την Κύπρο, αλλά παράλληλα και "τον φόβο τους για τους μεγάλους".

Η Λευκωσία είχε ουσιαστικά ενώπιον της δύο επιλογές, με πρώτη να αναληφθεί εξ' ολοκλήρου η στήριξη της Κύπρου από τη Ρωσία και με δεύτερη να στραφεί στο Eurogroup και την ΕΕ. Υπήρχε και μια τρίτη επιλογή για επιμήκυνση του δανείου της Μόσχας των 2,5 δισ. και ενίσχυση υπό τη μορφή επενδύσεων. Ωστόσο, φάνηκε ότι η Μόσχα είναι απρόθυμη να βοηθήσει, αν προηγουμένως δεν σταθεροποιηθεί από τον Μηχανισμό Στήριξης η κυπριακή οικονομία.

Για τη Λευκωσία είναι σαφές ότι η τρόικα, της οποίας κλιμάκιο βρίσκεται στην Κύπρο, τηρεί άτεγκτη στάση, με γραμμή από τον κ. Σόιμπλε και το ΔΝΤ.

Για την εμμονή της στο κούρεμα, η Γερμανία επικαλείται το επιχείρημα ότι δεν θα πληρώσουν οι Γερμανοί φορολογούμενοι για την κατάσταση στη Κύπρο και για να σωθούν οι καταθέσεις των Ρώσων, πολλές από τις οποίες, όπως υποστηρίζει, είναι αμφιβόλου προέλευσης.
Το Εurogroup και η τρόικα επιμένουν σε λύση μέχρι αύριο ή το αργότερο την Δευτέρα, ωστόσο η Κυπριακή Βουλή συζητούσε μέχρι το μεσημέρι σε επίπεδο Επιτροπής Οικονομικών τα κυβερνητικά νομοσχέδια για την διάσωση της κυπριακής οικονομίας .

Εξυγίανση και κούρεμα

Οι πληροφορίες του ΑΠΕ-ΜΠΕ, από έγκυρες κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν ότι η κυβέρνηση
επικεντρώνεται σε μία συνδυασμένη λύση για εξυγίανση της Λαϊκής Τράπεζας με δημιουργία "καλής" και "κακής" τράπεζας και "κουρέματος", με στόχο να εξέλθει από την κρίση, μετά την καταψήφιση από την Βουλή της απόφασης του Eurogroup για "κούρεμα" των καταθέσεων και την αρνητική απάντηση της Μόσχας στις προτάσεις για εξαγορά τραπεζών και επένδυση στα ενεργειακά αποθέματα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές :

-Η πρόταση για εξυγίανση της Λαϊκής διασφαλίζει για την ώρα, τουλάχιστον, τις θέσεις εργασίας και αποτρέπει το κλείσιμο -και πάλι μέχρι στιγμής- των καταστημάτων, καθώς ο κύκλος εργασιών δεν θα τερματιστεί με τη δημιουργία της "καλής" και "κακής" τράπεζας.

-Η κυβέρνηση ελπίζει να κλείσει την νέα συμφωνία με το Eurogroup σήμερα ή αύριο, γιατί, όπως τόνισε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σήμερα, "αυτή είναι η μόνη σωτηρία για τον τόπο".

-Η λύση που αφορά τη Λαϊκή είναι, όπως υποστηρίζεται,η μοναδική αυτή τη στιγμή, καθώς πρέπει να προχωρήσει πάση θυσία προκειμένου να σωθεί η άλλη μεγάλη τράπεζα, η Τράπεζα Κύπρου, η οποία, επίσης, αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες.

Πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι οι καταθέσεις κάτω των 100.000 ευρώ στη Λαϊκή Τράπεζα ανέρχονται γύρω στα 7 δισ. και αυτή τη στιγμή η Τράπεζα έχει περίπου 200 εκατ. ευρώ για διασφαλίσεις. Οι καταθέτες κάτω των 100.000 ευρώ υπολογίζονται γύρω στις 304.000, ενώ άνω των 100.000 ευρώ γύρω στις 11.000.

Για το Εθνικό Ταμείο Αλληλεγγύης (ΕΤΑ), η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πείσει για την εθελοντική συνεισφορά και θα αγωνιστεί, ώστε αυτό να συμπεριληφθεί στο πακέτο διάσωσης της Κύπρου.

Προτεραιότητα οι Κύπριοι και όχι οι ξένοι καταθέτες

Επίσης, προτεραιότητα της κυπριακής κυβέρνησης είναι σωθούν οι πολίτες της Κύπρου σε αυτές τις κρίσιμες ώρες και όχι οι ξένοι καταθέτες. Εξ άλλου, φαίνεται ότι η Λευκωσία γνωρίζει ότι πολλά από τα κεφάλαια Ρώσων πολιτών δεν θα φύγουν ακριβώς, γιατί αποτελούν αντικείμενο φορολογικών ερευνών από τις ρωσικές αρχές.

Όπως αναφέρεται, η Λευκωσία δεν επιθυμεί διατάραξη των σχέσεών της με τη Μόσχα και την ίδια ώρα το Κρεμλίνο δεν θέλει να διακινδυνεύσει διατάραξη των σχέσεων με την ΕΕ και τις ΗΠΑ, ενώ λαμβάνει και σοβαρά υπόψη τα συμφέροντα του στην Τουρκία. Αυτός, σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ήταν και ο κύριος λόγος που επέβαλε την οδό της σιωπής, ειδικότερα πριν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup της 16ης Μαρτίου.

Ο Κύπριος υπουργός Εξωτερικών Γιαννάκης Κασουλίδης, σύμφωνα με πληροφορίες μας, προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Ρώσο ομόλογο Σεργκέϊ Λαβρόφ, ωστόσο, δεν υπήρξε ανταπόκριση.

Νέα προσπάθεια συμφωνίας με Ρωσία

Οι προσπάθειες δεν εγκαταλείφθηκαν και αναμένεται τηλεφωνική συνομιλία του Κύπριου υπουργού Εξωτερικών με τον Ρώσο ομόλογό του εντός της βδομάδας, καθώς η Μόσχα φαίνεται να μην έχει κλείσει οριστικά την πόρτα στην πρόταση της Λευκωσίας για επιμήκυνση του δανείου, ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύεται και για τη δημιουργία του τερματικού σταθμού επεξεργασίας φυσικού αερίου, καθώς η Ρωσία ενδιαφέρεται πρωτίστως να είναι διαρκώς παρούσα στο παιγνίδι διαμόρφωσης των τιμών των παραγώγων υδρογονανθράκων. Εξ άλλου και η Κύπρος κάνει το παν για να διασώσει τη συμφωνία διπλής φορολογίας με την Ρωσία.

Επαφές έκανε η Λευκωσία και προς την κατεύθυνση της Ουάσινγκτον και του Λονδίνου με συνομιλίες του κ. Κασουλίδη με τους Υπουργούς Εξωτερικών των δύο χωρών.news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...