Τρίτη 2 Απριλίου 2013

Πώς βρέθηκαν οι Ολλανδικές τουλίπες στα χέρια του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς!


Αν νομίζατε μέχρι τώρα ότι για να απολαύσετε τις υπέροχες τουλίπες πρέπει να ταξιδέψετε μέχρι την Ολλανδία, απλά αναθεωρήστε...

Η τουλίπα τα τελευταία χρόνια έχει γίνει «μόδα» και στην Κωνσταντινούπολη, εκεί όπου η Μητροπολιτική Δημαρχία Κωνσταντινουπόλεως ξοδεύει μεγάλα ποσά για να μετατρέψει την Κωνσταντινούπολη για περίπου ένα μήνα σε έναν παραδεισένιο κήπο με τουλίπες. Τι συμβολίζουν όμως οι τουλίπες και τι σχέση έχει αυτό το όμορφο λουλούδι της Ολλανδίας με την Κωνσταντινούπολη;

Η τουλίπα η οποία συμβολίζει την ευγένεια, την καλοσύνη, και την αγάπη έγινε δημοφιλής στην Οθωμανική Αυτοκρατορία επί του Σουλεϊμάν του Μεγαλοπρεπούς. Σύντομα άρχισε να στολίζει τους αυτοκρατορικούς κήπους. Με τον καιρό το όμορφο αυτό λουλούδι έγινε σύμβολο της Υψηλής Πύλης. Κατά τον 18ο αιώνα υπάρχει τεράστια αύξηση στη καλλιέργεια της τουλίπας καθώς το λουλούδι αυτό χρησιμοποιείται σαν διακοσμητικό μοτίβο σε πολλά μέρη. Αυτή η περίοδος έμεινε γνωστή στην Οθωμανική ιστορία ως Περίοδος της Τουλίπας (Lale Devri).

Φέτος η Κωνσταντινούπολη στα πλαίσια του Διεθνές Φεστιβάλ Τουλίπας για έκτη συνεχή χρονιά στολίζεται με τουλίπες. Συνολικά έχουν φυτευτεί 4.364.000 τουλίπες στους κήπους, στις πλατείες και στα άλση της Πόλης! Τα εγκαίνια του φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν στις 15 Απριλίου από τον Δημάρχο Καντίρ Τόπμπας.

Για όσους προγραμματίζουν να επισκεφτούν την Κωνσταντινούπολη αυτή την περίοδο θα ήταν ιδανική μια βόλτα στο Άλσος του Έμιργκιαν όπου υπάρχουν οι περισσότερες τουλίπες.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...