Πέμπτη 16 Μαΐου 2013

Κρίση με το χαρτί υγείας(!) στη Βενεζουέλα


«Για να αποφύγουν να βρεθούν με τα παντελόνια κάτω, οι αξιωματούχοι της Βενεζουέλας υποστηρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν την έλλειψη χαρτιού υγείας εισάγοντας πενήντα εκατομμύρια ρολά...». Κάπως έτσι ξεκινά το ρεπορτάζ του το αμερικανικό δίκτυο CNN σχετικά με την πρωτοφανή έλλειψη χαρτιού τουαλέτας που σημειώνεται στην Βενεζουέλα.

Βέβαια δεν είναι το μοναδικό προϊόν που παρουσιάζει έλλειψη στην χώρα, καθώς ένα ένα τα κουτιά γάλακτος, το βούτυρο, ο καφές, το λάδι, το ρύζι ακόμα και το καλαμποκάλευρο εξαφανίζονται από τα ράφια των παντοπωλείων.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την βρετανική Guardian οι κάτοικοι του Καράκας δίνουν μάχη προσπαθώντας να βρουν έστω ένα ρολό χαρτιού υγείας, καθώς τα λιγοστά αποθέματα στα σούπερ μάρκετ γίνονται ανάρπαστα στο λεπτό.

Πίσω από την έλλειψη αυτή βρίσκεται μία έντονη διαμάχη ανάμεσα στη κυβέρνηση και τον ιδιωτικό τομέα, που αλληλοκατηγορούνται για το πρόβλημα, που έχει αναστατώσει τους πολίτες.

Ο υπουργός Εμπορίου, Αλεχάντρο Φλέμινγκ, αφού κατηγόρησε τον Τύπο ότι προκαλεί φόβο στον λαό, διέψευσε ότι υπάρχει έλλειψη, υποστηρίζοντας ότι απλά υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση του προϊόντος. Παρόλα αυτά δήλωσε πως «θα φέρει την επανάσταση» και θα γεμίσει το εμπόριο με χαρτί τουαλέτας, ώστε «οι πολίτες να ησυχάσουν και να καταλάβουν ότι δε πρέπει να επιτρέπουν στον Τύπο να τους χειραγωγεί».

Ό,τι και να λέει ο υπουργός πάντως, οι πολίτες μοιάζουν έκπληκτοι μπροστά στις άδεις προθήκες των σούπερ μάρκετ. «Αυτή είναι η τελευταία σταγόνα», είπε στη βρετανική Guardian, ο Μανουέλ Φαγκούντες, ο οποίος οργάνωσε πραγματικό κυνήγι για ένα ρολό χαρτιού. «Είμαι 71 ετών και αυτή είναι η πρώτη φορά που βλέπω κάτι τέτοιο», συμπλήρωσε ο Φαγκούντες. «Το έψαχνα εδώ και δύο εβδομάδες. Μου είπαν ότι θα έβρισκα εδώ και για αυτό είμαι στην ουρά», είπε η Κριστίνα Ράμος, περιμένοντας στωικά και εκείνη για ένα ρολό χαρτί.

Η μηνιαία απαίτηση χαρτιού υγείας κάθε μήνα στη Βενεζουέλα, σύμφωνα με τον υπουργό Εμπορίου κυμαίνεται στα 125 εκατομμύρια ρολά, ενώ η κυβέρνηση Μαδούρο κατηγορεί τις ιδιωτικές εταιρίες ότι επιλέγουν να μην διαθέσουν στην αγορά το χαρτί, ώστε αργότερα να προμηθεύσουν τα καταστήματα με χαρτί σε πολύ υψηλή τιμή.

Ωστόσο οι επιχειρηματίες και η αντιπολίτευση υποστηρίζουν πως ο έλεγχος των τιμών σε βασικά αγαθά και οι αυστηροί περιορισμοί στο ξένο συνάλλαγμα αποτελούν την αιτία του κακού.

Αναμένεται, μάλιστα, ότι προϊόντα όπως σαπούνι και οδοντόπαστα ενδέχεται να παρουσιάσουν
ανάλογη έλλειψη.



protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...