Τετάρτη 8 Μαΐου 2013

Συγκίνηση, μνήμες και αποθέωση


Ετσι όπως ακριβώς του άξιζε, τιμήθηκε χθες ο Νίκος Γκάλης από περίπου 6.000 φίλους του Αρη -και όχι μόνο- οι οποίοι κατέκλυσαν το Αλεξάνδρειο προκειμένου να γιορτάσουν την λαμπρή διαδρομή του κορυφαίου Ελληνα αθλητή όλων των εποχών.

Σε μια σχεδόν άρτια οργανωμένη εκδήλωση από την ΚΑΕ Αρης, που όμοια της δεν έχουμε ξαναδεί στην Ελλάδα (και θύμισε ΝΒΑ), ο θρυλικός άσος, γνώρισε μοναδική αποθέωση ενώπιον φίλων, πρώην συμπαικτών, αντιπάλων και τεράστιων μορφών του ευρωπαϊκού μπάσκετ που τον τίμησαν με την λαμπρή παρουσία τους.

Μια (τρίωρη τελικά και όχι δίωρη όπως είχε προγραμματιστεί) εκδήλωση που ανάγκασε τον άλλοτε «γκάνγκστερ» των γηπέδων να δακρύσει αρκετές φορές και να χρειαστεί μάλιστα λίγο πριν το τέλος -όταν είδε την φανέλα με το Νο6 να αναρτάται στην οροφή- να σκουπίσει τα μάτια του με ένα χαρτομάντιλο, δίνοντας μάλιστα την υπόσχεση «Θα είμαι κοντά σας»!

Χιλιάδες κίτρινα χαρτάκια «σκέπασαν» την σάλα του Αλεξανδρείου όπως τότε, η οποία όπως ανακοίνωσε ο Υφυπουργός αθλητισμού Γιάννης Ιωαννίδης θα ονομάζεται από δω και στο εξής «Nikos Galis Hall». Παράλληλα, πλάνα τα οποία προβάλλονταν καθόλη την διάρκεια της εκδήλωσης υπενθύμιζαν (στους παλαιότερους) ή γνωστοποιούσαν (στους νεότερους) ποιος ακριβώς ήταν ο Νίκος Γκάλης.

Σείστηκε το Αλεξάνδρειο

Ο ίδιος έντονα συγκινησιακά φορτισμένος, όταν έκανε την εμφάνιση του στο παρκέ στις 21:26, και το παρκέ του Αλεξανδρείου κυριολεκτικά σείστηκε! Για πάνω από 10 λεπτά ο κόσμος τον αποθέωνε με τον ίδιο σχεδόν να έχει δακρύσει και να δείχνει να μην πιστεύει όλα αυτά που ζούσε αν και φυσικά ήταν προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο.

«Είσαι Θεός μοναδικός» και «Τι την έκανε την μπάλα ο Θεός», ήταν μερικά από τα συνθήματα που δονούσαν διαρκώς την ατμόσφαιρα. Οσο για τον Γκάλη; Συχνά-πυκνά ύψωνε τα χέρια του προς τον κόσμο, χειροκροτώντας και ευχαριστώντας τον για την μοναδική αυτή αποθέωση που σίγουρα του θύμισε τις απίστευτες στιγμές που έζησε μέσα στο Αλεξάνδρειο, το δεύτερο του σπίτι όπως ο ίδιος έχει δηλώσει.

Γκάλης: «Σας αγαπώ…»
«Σας αγαπάω», κατάφερε να ψελλίσει αρχικά και στη συνέχεια αφού ακολούθησε νέα αποθέωση πρόσθεσε: «Αυτό είναι το σπίτι μου και όλοι αυτοί η οικογένεια μου. Είναι η πρώτη φορά που νιώθω έτσι από τότε που γεννήθηκε η κόρη μου. Είμαι πραγματικά συγκινημένος».

Λίγο αργότερα είπε: «Είναι ημέρα χαράς σήμερα, αλλά δεν άντεξα να μην κλάψω. Ο κόσμος νοσταλγεί τα παλιά καλά χρόνια και θέλω να πιστέψω ότι κανείς δεν ξέχασε τις ωραίες στιγμές που ζήσαμε σε αυτό το γήπεδο. Τα νέα παιδιά θα πρέπει να αγαπούν αυτό που κάνουν και να δουλεύουν το ταλέντο τους. Έχει ταλέντο η Ελλάδα και το μπάσκετ έχει μπει πλέον στο πετσί των Ελλήνων». 

Για το εάν βλέπει παλιούς αγώνες: «Σπάνια βλέπω παλιούς αγώνες γιατί συγκινούμε. Οι αγώνες είναι ατελείωτοι, αλλά αν αποφάσιζα να βάλω κάτι στο βίντεο θα έβλεπα τα πρωταθλήματα με τον Άρη και το Ευρωμπάσκετ».

Για το γεγονός ότι άργησε να γίνει η γιορτή: «Δεν κρατάω κακίες. Θέλω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους ανέλαβαν να γίνει αυτή η γιορτή».
Για το ότι δεν πάει συχνά στο γήπεδο: «Όταν ένας αθλητής έχει περάσει τόσα χρόνια γύρω από το μπάσκετ και τα γήπεδα θέλει να ξεφύγει λιγάκι κι αυτός είναι ένας λόγος που δεν έρχομαι στο γήπεδο συχνά».

Για το εάν πίστευε ότι θα κατάφερνα τόσα πολλά στην καριέρα του όταν έφυγε από τις ΗΠΑ: «Πίστευα στον εαυτό μου όταν αποφάσισα να έρθω στην Ελλάδα. Δεν ξέρεις όταν είσαι πιτσιρικάς τι θα γίνει. Ήξερα, όμως, το ταλέντο μου και τη θέλησή μου».

Για το εάν θεωρεί πως θα υπάρξει νέος Γκάλης στο ελληνικό μπάσκετ: «Μακάρι να υπάρξει επόμενος Γκάλης, αλλά αυτό δεν το ξέρω».

«Μαγικά» με την μπάλα, αλλά δεν σούταρε…

Να σημειωθεί ότι σε κάποια στιγμή ο Γκάλης πήρε μια μπάλα και έκανε μερικά κολπάκια, γυρνώντας την με το δάχτυλό του και κάνοντας μερικές τρίπλες και πάσες πίσω απο την πλάτη, ωστόσο δεν έκανε το χατίρι των οπαδών να επιχειρήσει κάποιο σουτ. Πάντως και έτσι αποθεώθηκε.

Το Νο6 στον «ουρανό»

Ιδιαίτερη στιγμή ήταν όταν πραγματοποιήθηκε η διαδικασία της ανάρτησης της φανέλας με το Νο6 στο ταβάνι του «Αλεξανδρείου». Στην διαδικασία συμμετείχε και ο ίδιος ο Γκάλης την οποία και έδειχνε να ζει και να παρακολουθεί ταυτόχρονα με μεγάλη συγκίνηση και περηφάνια!

Αποθέωση για τους μεγάλους «εχθρούς»

Αξίζει να σταθούμε σε μερικές στιγμές της βραδιάς καθώς μεγάλοι αντίπαλοι όπως ο Μπάνε Πρέλεβιτς και ο Παναγιώτης Φασούλας αποθεώθηκαν από τον κόσμο του Αρη. Βεβαίως αρχικά κάποιοι λίγοι αποδοκίμασαν τον Μπάνε, όμως πολύ γρήγορα οι αποδοκιμασίες αυτές καλύφθηκαν από το έντονο χειροκρότημα των υπόλοιπων χιλιάδων.

Επίσης ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε και στις στιγμές που την εμφάνιση τους στο παρκέ έκαναν μεγάλοι αντίπαλοι όπως οι Ζέλικο Ομπράντοβιτς, Ντορόν Τζάμσι, Ντίνο Ράτζα, Οντι Νόρις και φυσικά ο Στόγιαν Βράνκοβιτς.

Η αγκαλιά του Γιαννάκη που δάκρυσε

Ποιο σημαντική όμως ήταν όταν ο Παναγιώτης Γιαννάκης αγκάλιασε τον Γκάλη όταν εκείνος δάκρυσε. Εναν άνθρωπο με τον οποίο δημιούργησαν έναν από τα μεγαλύτερα δίδυμα της Ευρώπης. Μάλιστα όσο ο Γκάλης ήταν στο παρκέ ο τεχνικός της Λιμόζ τον χειροκροτούσε διαρκώς! Νωρίτερα είχε δακρύσει και ο Παναγιώτης Γιαννάκης, ο οποίος επίσης είχε αποθωθεί όταν πήρε το μικρόφωνο να μιλήσει. Για αρκετά λεπτά ο κόσμος δεν άφηνε τον νυν τεχνικό της Λιμόζ να μιλήσει φωνάζοντας συνθήματα υπέρ του!

Περήφανες σύζυγος και κόρη

Με ιδιαίτερη χαρά και περηφάνια παρακολούθησαν και έζησαν την εξαιρετική εκδήλωση η γυναίκα και η κόρη του Νίκου Γκάλη. Συχνά-πυκνά ήταν όρθιες και χειροκροτούσαν τον άνθρωπό τους, ενώ όταν ο Γκάλης έφερε την κόρη του στο παρκέ δέχθηκε ένα ακόμη θερμό χειροκρότημα.



sentragoal.gr

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...