Κυριακή, 2 Ιουνίου 2013

“Μπόνους” σε εργαζομένους που "καρφώνουν" επίορκους στο Δημόσιο

Την πάταξη της διαφθοράς και της κακοδιοίκησης στον δημόσιο τομέα εκ των έσω προωθεί η κυβέρνηση με τον θεσμό “μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος”.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η εφημερίδα «Καθημερινή» ήδη προωθείται από τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής μεταρρύθμισης, νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα παρέχεται προστασία αλλά και κίνητρα στους υπαλλήλους στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα που θα προβαίνουν στην αποκάλυψη πάσης φύσεως παράνομων δραστηριοτήτων εντός του χώρου εργασίας τους. 

Όπως προκύπτει από την εισηγητική έκθεση που έχει αναφέρει η εφημερίδα, στη διαδικασία όσον αφορά στον δημόσιο τομέα, κεντρικό ρόλο σχεδιάζεται να αναλάβει η αρχή επιθεώρησης ελέγχου της δημόσιας διοίκησης στην οποία θα ανατεθεί η διερεύνηση των πληροφοριών δημοσίου συμφέροντος. 

Στους whistleblowers – (μάρτυρες δημοσίου συμφέροντος), η «υπερασπιστές της υπηρεσίας» επί το ελληνικότερων θα δίνονται κίνητρα για την αποκάλυψη πράξεων διαφθοράς, ενώ θα θεσπιστεί και νομικό πλαίσιο προστασίας τους έναντι απειλών ή πράξεων εκδίκησης και διακριτικής μεταχείρισης από τον εμπλεκόμενο με τις παράνομες πράξεις φορέα. 

Μεταξύ των μέτρων προστασίας περιλαμβάνεται η απαλλαγή του μάρτυρα από ευθύνες παραβίασης απορρήτου, απαγόρευση της πειθαρχικής δίωξης του αλλά και παροχή εγγυήσεων για την ομαλή επαγγελματική εξέλιξη του, έως και αύξηση απολαβών. 

Τα υπουργεία Δικαιοσύνης, Οικονομικών, Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης έχουν ήδη ξεκινήσει τη διαδικασία για να καταρτίσουν νομοθετική ρύθμιση στα πρότυπα του αμερικανικού μοντέλου του whistleblowing, που χρησιμοποιείται από τη 10ετία του ’70 στη Αμερική και σιγά σιγά «κατακτά» και την Ευρώπη. 

Τα κίνητρα θα είναι από μπόνους ή προαγωγή μέχρι αύξηση μισθού και ειδικό καθεστώς εργασίας. 

Θα υπάρχει και πρόβλεψη για μη εναγωγή ή δίωξη για δυσφήμιση, υπό τον όρο η καταγγελία να έχει γίνει με καλή πίστη, αλλά και για την αποκατάστασή του σε περίπτωση που υπάρχουν μέτρα εκδίκησης εις βάρος του. 

Οι... «υπερασπιστές της υπηρεσίας» θα μπορούν να καταγγέλλουν περιπτώσεις διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας, αδιαφάνειας ή σπατάλης δημοσίου χρήματος.epikaira.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...