Πέμπτη, 19 Φεβρουαρίου 2015

Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων σε 100 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων


Το πρώτο νομοσχέδιο της κυβέρνησης το οποίο αναμένεται να έχει ψηφιστεί μέχρι την ερχόμενη Τρίτη ανακοινώνει σήμερα το οικονομικό επιτελείο της κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο θα περιλαμβάνει τη νέα ρύθμιση για την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων οφειλών σε 100 δόσεις με μείωση των προσαυξήσεων κατά 50% και διαγραφή αυτών εφόσον η οφειλή καταβληθεί εφάπαξ. Η νέα ρύθμιση αφορά και όσους έχουν οφειλές άνω των 1 εκατ. ευρώ που είχαν αποκλεισθεί από την προηγούμενη, ενώ η κατώτατη δόση ενδεχομένως να είναι κάτω των 50 ευρώ.

Παράλληλα το σχέδιο νόμου θα περιλαμβάνει διατάξεις που σχετίζονται με το ΣΔΟΕ και τις νέες αρμοδιότητές του, καθώς και διατάξεις που αφορούν το αδίκημα της μη καταβολής οφειλών προς το Δημόσιο, τη δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία και διάφορες διατάξεις που θα στοχεύουν στην ενίσχυση του φοροεισπρακτικού και φοροελεγκτικού μηχανισμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο το οποίο ανακοινώνεται σήμερα θα προβλέπει:

1. Ρύθμιση ληξιπρόθεσμων οφειλών:

• 100 δόσεις για οφειλές ακόμα και άνω του 1 εκατ. ευρώ. Σε όσους επιλέξουν την εφάπαξ καταβολή θα διαγράφονται οι προσαυξήσεις. Για 100 δόσεις το σχέδιο νόμου προβλέπει τη μείωση κατά 50% των προσαυξήσεων και για 50 δόσεις τη μείωση κατά 70% των προσαυξήσεων.

• Το ετήσιο σύνολο των καταβολών δεν μπορεί να υπερβαίνει το 20% του ετήσιου εισοδήματος του οφειλέτη, όπως αυτό βεβαιώθηκε το προηγούμενο οικονομικό έτος.

• Τα ποσά που υπάγονται στη ρύθμιση προσαυξάνονται με 0,5% μηνιαίως, χωρίς οποιαδήποτε άλλη προσαύξηση, επιβάρυνση ή ποινή.

• Σε περίπτωση αποδεδειγμένου μηδενικού εισοδήματος, κατά τους τελευταίους 12 μήνες, αναστέλλεται το σύνολο των εισπρακτικών μέτρων και διατάξεων κατά του οφειλέτη για περίοδο 12 μηνών.

• Εξωδικαστική επίλυση των διαφορών, εφόσον ο πολίτης αμφισβητεί το ύψος των βεβαιωθέντων ποσών. Στην έδρα κάθε περιφέρειας συστήνεται πενταμελής επιτροπή διοικητικής επίλυσης φορολογικών διαφορών, στην οποία θα γίνονται δεκτές αιτήσεις για διαφορές σε ποσά άνω των 20.000 ευρώ.

• Καταργείται ο χαρακτηρισμός του ποινικού αδικήματος της μη πληρωμής χρεών προς το Δημόσιο ως διαρκούς και εισάγεται η «αντικειμενική και ανυπαίτια αδυναμία πληρωμής» ως νέος λόγος για τη δυνατότητα του δικαστηρίου να κρίνει την πράξη ατιμώρητη. Σημειώνεται ότι η μη πληρωμή χρέους 5.000 ευρώ και άνω για διάστημα άνω των 4 μηνών αποτελεί διαρκές αυτόφωρο που σημαίνει σύλληψη εφόσον εντοπισθεί ο οφειλέτης από τις αρχές.

2. Φορολογικοί έλεγχοι:

• Καταργείται μια σειρά ρυθμίσεων για την κατάσχεση σε χέρια πιστωτικών ιδρυμάτων με κατεπείγουσα και εξαιρετική διαδικασία και απαγορεύεται η διενέργεια φορολογικού ελέγχου στην κατοικία του φορολογουμένου χωρίς την παρουσία εισαγγελέα και σε κάθε περίπτωση πριν από την ανατολή και μετά τη δύση του ηλίου, ώστε να προστατευθεί το οικιακό άσυλο.

3. ΣΔΟΕ - τελωνεία:

• Σύμφωνα με τις νέες διατάξεις, θα έχει τη δυνατότητα βεβαίωσης και των φόρων και προστίμων που προκύπτουν από τον έλεγχο. Επίσης, το ΣΔΟΕ θα έχει δικαίωμα διενέργειας προληπτικού ελέγχου.
• Δημιουργία υπηρεσίας εσωτερικού ελέγχου στα τελωνεία για την καταπολέμηση της διαφθοράς και της αναποτελεσματικότητας. Σημειώνεται ότι από την καταπολέμηση του λαθρεμπορίου η κυβέρνηση υπολογίζει έσοδα 1,5 δισ. ευρώ ετησίως.

4. Μικροομολογιούχοι:

• Το σχέδιο νόμου ενδεχομένως να περιλαμβάνει και διάταξη για την αποκατάσταση των μικροομολογιούχων οι οποίοι επλήγησαν από το «κούρεμα» το οποίο είχαν υποστεί τα ομόλογά τους. Σε διαφορετική περίπτωση, οι διατάξεις θα συμπεριληφθούν σε επόμενο νομοσχέδιο.kathimerini.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...