Πέμπτη 19 Φεβρουαρίου 2015

Ο Προκόπης Παυλόπουλος Πρόεδρος με 233 ψήφους


Με 233 ψήφους εξελέγη έβδομος Πρόεδρος της Δημοκρατίας ο Προκόπης Παυλόπουλος, με τον συνυποψήφιό του Νίκο Αλιβιζάτο να συγκεντρώνει τις 30 ψήφους του Ποταμιού και του ΠΑΣΟΚ που τον πρότειναν, αλλά και με 32 «παρών» από τους βουλευτές του ΚΚΕ και της ΧΑ. Τους 300 συμπληρώνουν οι πέντε απόντες βουλευτές από τη διαδικασία.

Για την ύψιστη τιμή που του έκανε η εθνική αντιπροσωπεία, ευχαρίστησε λίγο αργότερα ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας όμως ότι αυτή μετατρέπεται σε «μέγιστο χρέος» για τον ίδιο. Ο επόμενος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που θα ορκιστεί ενώπιον της Βουλής με το πέρας της θητείας του Καρόλου Παπούλια στις 12 Μαρτίου, δεσμεύτηκε ότι θα κινηθεί πάνω στους τέσσερις άξονες που προκύπτουν από τον όρκο του, για απαρέγκλιτη τήρηση του Συντάγματος, υπεράσπιση της ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της χώρας, προστασία των δικαιωμάτων των πολιτών και εξυπηρέτηση του δημόσιου συμφέροντος.

Τόνισε δε, την ανάγκη υπεράσπισης των θυσιών του λαού, προκειμένου «να βγούμε το γρηγορότερο δυνατόν από αυτόν τον εφιάλτη τον οποίο ζούμε τα τελευταία χρόνια», όπως είπε. Μίλησε μάλιστα για έναν αγώνα που δίνουμε από κοινού με όλους τους ευρωπαϊκούς λαούς, υπερασπιζόμενοι την Ευρώπη, όπως την φαντάστηκαν οι ιδρυτές της.

Νωρίτερα, φτάνοντας ως επικεφαλής του Προεδρείου της Βουλής στο γραφείο του για να του ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας η Πρόεδρος της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου, τόνισε το δημοκρατικό, πατριωτικό, δικαιοκρατικό και κοινωνικό καθήκον που καλείται να επιτελέσει από τη νέα του θέση.

«Ως Πρόεδρος της Βουλής είμαι πεπεισμένη ότι δεν θα επιφυλάξετε στο Κοινοβούλιο αιφνιδιασμούς αποστέρησης του δημοκρατικού του ρόλου και ότι θα λειτουργήσετε σε αγαστή συνύπαρξη με τη Βουλή ως εγγυητής της Δημοκρατίας. Ότι θα επιδείξετε προσήλωση στη Δημοκρατία, στη λαϊκή κυριαρχία, στην εθνική ανεξαρτησία, στη συλλογική αξιοπρέπεια, στα ανθρώπινα δικαιώματα. Ότι θα έχετε το σθένος να πείτε “όχι” στο εξωτερικό και στο εσωτερικό όταν και όπου χρειασθεί και ότι δεν θα διστάσετε να ενεργοποιήσετε αμεσοδημοκρατικές διαδικασίες δημοψηφίσματος ή να αναπέμψετε αντισυνταγματικά νομοθετήματα», είπε μεταξύ άλλων.

Απουσίες και… δυσφορία

Μεταξύ των πέντε απουσιών από την ψηφοφορία, οι δύο ήταν «ηχηρές», δεδομένου ότι είχαν πολιτικές προεκτάσεις. Πρόκειται για τον Κυριάκο Μητσοτάκη από τη ΝΔ και την Ιωάννα Γαϊτάνη από τον ΣΥΡΙΖΑ, που εξήγησαν αναλυτικά με δηλώσεις τους την πολιτική διαφωνία τους.

Δηλώσεις… δυσαρέσκειας όμως, υπήρξαν και από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που ψήφισαν τον Προκόπη Παυλόπουλο, στηρίζοντας στην πράξη τελικά την πρόταση της ΚΟ του κόμματός του και εκείνης των Αν.Ελλ.

Δικαιολογημένα απόντες, ήταν ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μιχελογιαννάκης και οι βουλευτές της ΝΔ Αλέξανδρος Κοντός και Σάββας Αναστασιάδης.

«Τιμώ τον κ. Προκόπη Παυλόπουλο ως καθηγητή και ως δάσκαλο. Πρόκειται για εξαίρετο νομικό με βαθιά επιστημονική κατάρτιση. Δεν έχω πειστεί, όμως μέσα από την πολιτική του διαδρομή, ότι είναι ο κατάλληλος για Πρόεδρος της Δημοκρατίας», υποστήριζε σε δήλωσή του λίγο νωρίτερα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, εξηγώντας ότι δεν θα ήταν παρών στην διαδικασία γιατί σε προσωπικό επίπεδο δεν ήθελε να τον καταψηφίσει.

«Για λόγους συνείδησης και πολιτικής παράδοσης αδυνατούσα να υποστηρίξω με ψήφο την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ», έλεγε στη δική της δήλωση μετά το πέρας της διαδικασίας η Ιωάννα Γαϊτάνη, εξηγώντας πάντως ότι συνεχίζει να υποστηρίζει με θέρμη το πολιτικό σχέδιο του ΣΥΡΙΖΑ και την κυβέρνηση της Αριστεράς.

«Η επιλογή του Προκόπη Παυλόπουλου για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας, δεν είναι μία σωστή επιλογή», δήλωσε μεταξύ άλλων η Ελένη Σωτηρίου (ΣΥΡΙΖΑ), «η μεγάλη αλλαγή που ποθεί ο λαός μας δεν βρίσκει δικαίωση στην επιλογή για Πρόεδρο της Δημοκρατίας στελέχους από το πολιτικό προσωπικό που για χρόνια βρίσκεται στο προσκήνιο και κυβέρνησε την χώρα», υποστήριξε ο Δημήτρης Κοδέλας, ενώ ότι «ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα έπρεπε να αντιπροσωπεύει τη στροφή προς τα αριστερά, την απόρριψη των μνημονίων και την απέχθεια προς το παλιό κατεστημένο σε συμφωνία με τη θέληση του λαού η οποία εκφράστηκε στο αποτέλεσμα των εκλογών της 25ης Ιανουαρίου», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Κώστας Λαπαβίτσας.

Και οι τρεις πάντως, ψήφισαν την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή, ανάγοντας σε πολύ σημαντικότερο παράγοντα ένα «αρραγές μέτωπο» ενόψει της διαπραγμάτευσης της χώρας.

Εντυπώσεις

Αμέσως μετά την ψηφοφορία, που ξεκίνησε με μισή και πλέον ώρα καθυστέρηση, αυτό που συζητείτο περισσότερο μεταξύ των βουλευτών ήταν η αναλυτική ενημέρωσή τους επί της διαδικασίας από την Πρόεδρο της Βουλής Ζωή Κωνσταντοπούλου, αλλά και –κυρίως- τα σαρδάμ του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ που φώναζε τα ονόματα των βουλευτών, Δημήτρη Γάκη.

Διαβάζοντας για πρώτη φορά τον νέο κατάλογο βουλευτών, με πολλά νέα ονόματα, ο κ. Γάκης, μπερδεύτηκε ουκ ολίγες φορές. Αίσθηση προκάλεσε ότι αγνοούσε ακόμα και πολλά ονόματα συναδέλφων του από τον ΣΥΡΙΖΑ, με αποτέλεσμα να τα αναγιγνώσκει λάθος, ενώ ως και το όνομα του δεύτερου υποψηφίου για την Προεδρία της Δημοκρατίας χρειάστηκε να δικαιολογηθεί ότι το έκανε λάθος επειδή το επαναλάμβανε συχνά, όταν τον «διόρθωσε» ο Ανδρέας Λοβέρδος, τονίζοντας το «Αλιβιζάτος» αντί του «Αλεβιζάτος» που ακουγόταν από πολλούς πάντως ως εκείνη την ώρα στην αίθουσα.

Έξαλλος έγινε ο βουλευτής της ΧΑ Μιχάλης Αρβανίτης, όταν αναγνώσθηκε το όνομά του ως «Μιχαήλ Αβράμης Αρβανίτης», ενώ ο ίδιος είχε αποστείλει σημείωμα ζητώντας να αποσυρθεί το μεσαίο «Αβράμης». «Δεν είχα τίποτα άλλο να κάνω εδώ μέσα και έστελνα σημειώματα», είπε. Μόνο που για αυτό δεν έφταιγε ο κ. Γάκης, καθώς το όνομα θα πρέπει να αλλάξει στον κατάλογο.

Μεταξύ των σχολίων που ακούγονταν πάντως, από τους βουλευτές της αντιπολίτευσης ως επί το πλείστον, ήταν και ότι «από αλλού το περίμεναν και από αλλού τους ήρθε», αναφερόμενοι στις φημολογίες νωρίτερα ότι δεν θα ψήφιζαν τον Προκόπη Παυλόπουλο, η Ραχήλ Μακρή και ο Κώστας Ζουράρις, κάτι που διαψεύστηκε στην πράξη από εκείνους, όχι όμως και από την κ. Γαϊτάνη.

Δεν ήταν λίγοι, δε, και όσοι σχολίαζαν με νόημα την… έλλειψη ενθουσιασμού πολλών βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ όταν έλεγαν «Προκόπης Παυλόπουλος», σε αντίθεση με το στεντόρειο προ εβδομάδων «παρών» τους στην ψηφοφορία για την εκλογή του Σταύρου Δήμα, που δεν ευοδώθηκε.

Πριν από την έναρξη της διαδικασίας, ευδιάθετος εμφανίστηκε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αντώνης Σαμαράς, συνομιλώντας με τις κυρίες Άννα-Μισέλ Ασημακοπούλου και Σοφία Βούλτεψη, ενώ δεν παρέλειψε να πάει προς τον Κώστα Καραμανλή και να τον χαιρετήσει.

Όσο για τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, λίγο μετά την ψηφοφορία σχολίαζαν ότι είχαν καιρό να ψηφίσουν …με την καρδιά τους.


real.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...