Σάββατο 14 Φεβρουαρίου 2015

Μέλος κανίβαλων Παπούα ο πλουσιότερος αγνοούμενος της γης !

Τον Νοέμβριο του 1961 ο Μάικλ Ροκφέλερ, γόνος τότε της πλουσιότερης και πιο ισχυρής οικογένειας των ΗΠΑ, ταξίδεψε στη Νέα Γουινέα για να μελετήσει τους ιθαγενείς και να συλλέξει υλικό με σκοπό να γυρίσει ντοκιμαντέρ. Στις 17 Νοεμβρίου το πλοίο στο οποίο επέβαινε ανατράπηκε λόγω τρικυμίας.

Δύο έφηβοι γηγενείς κολύμπησαν προς την ακτή για να καλέσουν σε βοήθεια. Ο Ροκφέλερ πέρασε τη νύχτα προσκολλημένος στο βυθισμένο σκάφος και ξεκίνησε για να φτάσει στη στεριά λέγοντας στη σύντροφό του «νομίζω ότι μπορώ να τα καταφέρω».

Αυτά ήταν τα τελευταία λόγια του που γνωρίζουμε ότι είπε. Η σύντροφός του διασώθηκε την επόμενη μέρα, αλλά δεν τον είδε ποτέ ξανά.

Η οικογένειά του ξόδεψε μήνες και τεράστια ποσά για μάθει τι απέγινε ο Μάικλ, αλλά τα ίχνη του είχαν χαθεί. Στις έρευνες συμμετείχαν δεκάδες πλοία, αεροπλάνα και ελικόπτερα, ωστόσο το μεγαλύτερο κυνήγι που ξεκίνησε ποτέ στον νότιο Ειρηνικό δεν είχε αίσια έκβαση.

Η επίσημη εκδοχή που δόθηκε ήταν πως πνίγηκε ενώ προσπαθούσε να φτάσει στην ακτή όταν ανατράπηκε το πλοίο του, υπήρξε όμως και μια πολύ… σκληρότερη για τη μοίρα του νεαρού εκατομμυριούχου. Αυτή εκφράστηκε αναλυτικά μέσα από το βιβλίο του ανθρωπολόγου Καρλ Χόφμαν, που κυκλοφόρησε την άνοιξη του 2014.

Ο Χόφμαν ταξίδεψε δύο φορές στην Παπούα της Νέας Γουινέας και έζησε με τους ιθαγενείς, για να συγκεντρώσει τις πληροφορίες που χρειαζόταν. Το φριχτό «πόρισμά» του ήταν ότι οι ιθαγενείς κανίβαλοι τον σκότωσαν και τον έφαγαν για να εκδικηθούν τους λευκούς ύστερα από μια αιματηρή επίθεση στο χωριό τους.

Πλέον όμως, αυτό που θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα άλυτα μυστήρια του 20ου αιώνα, παίρνει νέα τροπή. Το ντοκιμαντέρ του Φρέιζερ Ίστον, γιου του ηθοποιού Τσάρλτον Ίστον, φέρνει στο φως μια ταινία μικρού μήκους που ανακαλύφθηκε πρόσφατα και απεικονίζει έναν λευκό άνδρα ανάμεσα σε ιθαγενείς κοντά στο σημείο όπου εξαφανίστηκε ο Ροκφέλερ, το 1969.

Μήπως ο απόφοιτος του Χάρβαρντ δεν θανατώθηκε από τους ιθαγενείς, αλλά εντάχθηκε στη φυλή τους σε μια επιλογή απάρνησης του δυτικού πολιτισμού;

Το 1968, ο εκδότης του περιοδικού «New York» Μιλτ Μάσλιν ξεκίνησε πολύμηνη έρευνα και ανακάλυψε τον συνταξιούχο Ολλανδό ιεραπόστολο Κορνέλιους Βαν Κέσελ που ζούσε στην περιοχή όταν εξαφανίστηκε ο Μάικλ Ροκφέλερ.

Ο Βαν Κέσελ του είπε μια ασυνήθιστη ιστορία: μια εβδομάδα αφότου σταμάτησαν οι έρευνες, άκουσε φήμες από τις φυλές ότι ο Αμερικανός είχε συλληφθεί και δολοφονηθεί στην Παπούα σε αντίποινα για τον θάνατο πέντε ηγετών του χωριού από Ολλανδό αστυνομικό που φοβήθηκε για τη ζωή του.

Έπρεπε να πάρουν εκδίκηση, σκοτώνοντας έναν λευκό. Μια ομάδα περίπου 50 ανδρών της φυλής Otsjanep επέστρεφαν σπίτι τους όταν επιτέλους βρήκαν την ευκαιρία τους. Ένας λευκός εξαντλημένος και άοπλος άντρας κολυμπούσε προς τα κανό τους.

«Λέγεται ότι ένας από τους ιθαγενείς τον μαχαίρωσε θανάσιμα και τον μετέφεραν στην ακτή όπου τον… ψιλόκοψαν και τον έφαγαν», είχε πει ο Κέσελ στον Μάσλιν.

Ο ιεραπόστολος πρόσθεσε πως τα μέλη της φυλής παραδέχτηκαν πως τον είχαν σκοτώσει για λόγους εκδίκησης μετά την αιματηρή επιδρομή της αστυνομίας.

Οι Ολλανδοί αξιωματούχοι (η Νέα Γουινέα ήταν τότε υπό ολλανδική κατοχή) αμφισβήτησαν την ιστορία, χαρακτηρίζοντας αναξιόπιστους τους ιεραπόστολους. Τότε διέρρευσε μια ακόμα παράξενη ιστορία, που ήθελε τον Ροκφέλερ να κρατήθηκε ζωντανός ως λευκό είδωλο από φυλή που διέμενε κοντά στην ακτή.

Ο γιος ενός εξαιρετικά ισχυρού λευκού θα μπορούσε να γίνει ένα ισχυρό μαγικό τοτέμ για κάθε φυλή αν τους αποκάλυπτε ποιος ήταν, ανέφεραν οι οπαδοί αυτής της θεωρίας, η οποία μοιάζει «γέφυρα» με τη σημερινή αποκάλυψη.

Η επίμαχη φωτογραφία που προβάλλεται στο ντοκιμαντέρ είχε τραβηχτεί από τον απεσταλμένο του Μάσλιν, φωτογράφο Μάλκομ Κιρκ. Έμεινε για 40 χρόνια ξεχασμένη σε μια αμερικανική αποθήκη μέχρι που την ανακάλυψε ο Φρέιζερ Ίστον!

Το ντοκιμαντέρ με τίτλο «The Search For Michael Rockefeller» βασίζεται στο βιβλίο του Μάσλιν σχετικά με την εξαφάνιση του 23χρονου γόνου.

Δεν είναι σαφές για ποιο λόγο έμεινε για τόσα χρόνια κρυφό ένα τέτοιο στοιχείο, πιστεύεται ωστόσο ότι ο Μάσλιν – ο οποίος πέθανε το 2004 - αισθανόταν ότι δεν είχε επαρκές υλικό για τις ανάγκες ενός ντοκιμαντέρ.

«Αυτό το πλάνο του ανοιχτόδερμου γενειοφόρου σε ένα κανό με γυμνούς πολεμιστές Asmat φέρνει περισσότερα ερωτήματα από αυτά που απαντά. Η ομοιότητά του με τον Μάικλ Ροκφέλερ είναι προφανής», σημειώνει μεταξύ άλλων ο Ίστον στο ντοκιμαντέρ του.

Κανείς δεν μπορεί φυσικά να αποδομήσει τον ισχυρισμό του, αφού δεν υπάρχει άνθρωπος στον κόσμο ώστε να υποδείξει ποιος είναι αυτός ο λευκός άνδρας αν δεν είναι ο Ροκφέλερ. Στην πραγματικότητα όμως η ταυτότητα του θα μπορούσε να κρύβει πίσω της μια άλλη αλλόκοτη ιστορία…


http://offsite.com.cy/
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...