Δευτέρα 9 Μαρτίου 2015

Σε δίκη παραπέμπονται 64 άτομα για την υπόθεση Siemens


Για τη σύμβαση 8002 που αφορούσε τη ψηφιοποίηση του ΟΤΕ παραπέμπονται 64 κατηγορούμενοι στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων, δέκα σχεδόν χρόνια μετά την αποκάλυψη για τα μαύρα ταμεία της Siemens.

Με το βούλευμά τους, οι εφέτες κάνουν δεκτή ανάλογη πρόταση που είχε υποβάλει πριν λίγο καιρό ο αναπληρωτής εισαγγελέας Οικονομικού Εγκλήματος, Γαληνός Μπρης, ο οποίος είχε εισηγηθεί την παραπομπή, ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, 64 κατηγορουμένων για βαριές κατηγορίες που αφορούν ενεργητική και παθητική δωροδοκία. Μάλιστα, για κάποιους από αυτούς, η κατηγορία είναι σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης.

Το βούλευμα έρχεται μετά από σχεδόν εννέα χρόνια δικαστικών ερευνών για την υπόθεση της SIEMENS και τις «ωφέλιμες πληρωμές» που είχε ξεκινήσει το 2006 από τον νυν εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, Παναγιώτη Αθανασίου. Έρευνα, η οποία είχε ξεκινήσει μετά τα ευρήματα αντίστοιχης εισαγγελικής διερεύνησης στη Γερμανία των τακτικών που είχε επιλέξει η μητρική εταιρία, προκειμένου να της ανατίθενται μεγάλες δημόσιες συμβάσεις σε διάφορες χώρες.

Το παραπεμπτικό βούλευμα αφορά στην περίφημη σύμβαση που υπεγράφη το 1997 ανάμεσα στον ΟΤΕ και τη γερμανική εταιρία που, πλέον, φθάνει στην «επ' ακροατηρίω» εξέτασή της. Η υπόθεση του ΟΤΕ και της «8002» θεωρείται από όσους έχουν ασχοληθεί με τον «φάκελο SIEMENS» ως η πιο μεγάλη περίπτωση διαφθοράς με τεράστια ποσά που φαίνεται να διακινήθηκαν επί μακρό χρονικό διάστημα.

Στο εδώλιο μεταξύ άλλων θα καθίσουν οι Μιχάλης Χριστοφοράκος, Χρήστος Καραβέλας, Ηλίας Γεωργιου, Πρόδρομος Μαυρίδης, Θεόδωρος Τσουκάτος, αλλά και 13 Γερμανοί πρώην στελέχη της μητρικής εταιρείας Siemens καθώς και πρώην διευθυντικά στελέχη του ΟΤΕ.

Οι κατηγορούμενοι κατά περίπτωση θα λογοδοτήσουν για ξέπλυμα «βρώμικου» χρήματος, ενεργητική και παθητική δωροδοκία καθώς καθώς και για συνέργεια στις πράξεις αυτές.

Με το ίδιο βουλευμα απαλλάσσονται απο την κατηγορία της σύστασης εγκληματικής οργανωσης 80 κατηγορούμενοι καθως και κάποιοι εξ αυτών για επιμέρους πράξεις λογω παραγραφης.

Απαλλακτικό είναι το βούλευμα για όλες τις κατηγορίες που αντιμετώπιζαν τα παιδιά του καταζητούμενου Χρήστου Καραβέλα, Σάλινα, Αλεξία και Φοίβη. Διατηρούνται ωστόσο τα εντάλματα σύλληψης σε βάρους των Μ. Χριστοφοράκου , Χ. Κάραβελα και του τράπεζιτη Ζαν Κλόντ Οσβαλντ.

Σύμφωνα με το βούλευμα, οι κατηγορούμενοι και ειδικά τα παραπεμπόμενα πρώην στελέχη του ΟΤΕ καλούνται να λογοδοτήσουν καθώς δεν προστάτεψαν τα συμφέροντα του Οργανισμού και επιπλέον δεν κινήθηκαν με βάση τις πραγματικές ανάγκες της κρατικής -τότε- επιχείρησης.

Ειδικότερα στο εδώλιο παραπέμπονται:

- Δεκαεννέα κατηγορούμενοι για ενεργητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου 1608/50 περί καταχραστών του Δημοσίου που επισύρει ποινή ισόβιας κάθειρξης καθώς και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι, πρώην στελέχη του ΟΤΕ, για παθητική δωροδοκία, επίσης με τον νόμο 1608/50 και για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- Οκτώ κατηγορούμενοι υπάλληλοι εταιρίας συμβούλων για απλή συνέργεια σε παθητική δωροδοκία.

- Δεκατέσσερις κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- Οκτώ κατηγορούμενοι για άμεση συνέργεια σε ενεργητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.

- Μία κατηγορούμενη για νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα.



huffingtonpost.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...