Παρασκευή 20 Μαρτίου 2015

Οι μεταρρυθμίσεις «κλειδί» για τη ρευστότητα


Η άμεση εφαρμογή λίστας μεταρρυθμίσεων, τις οποίες θα προτείνει η Αθήνα το συντομότερο δυνατόν και σε κάθε περίπτωση πριν από το Πάσχα, είναι το κλειδί για την ομαλή χρηματοδότηση των αναγκών της ελληνικής οικονομίας.

Σε αυτό τα συμπέρασμα κατέληξαν στη χθεσινή μίνι σύσκεψη κορυφής η οποία ολοκληρώθηκε στις 2.00 τοπική ώρα (3:00 ώρα Ελλάδας), οι Μέρκελ, Ολάντ, Γιούνκερ, Ντέισελμπλουμ, Τουσκ, Ντράγκι και Τσίπρας επιβεβαιώνοντας, όπως αναγράφει το κοινό ανακοινωθέν, τη δέσμευσή τους για την εφαρμογή της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου.

Πηγές στις Βρυξέλλες έλεγαν χθες μετά τη λήξη της επταμερούς πως αν η ελληνική πλευρά προχωρήσει άμεσα στην εφαρμογή ορισμένων μεταρρυθμίσεων τότε δεν αποκλείεται να πραγματοποιηθεί έκτακτο Eurogroup ακόμη και την ερχόμενη εβδομάδα.

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, στη συνάντηση συζητήθηκαν και τα ταμειακά διαθέσιμα της Ελλάδας, με τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα να διαβεβαιώνει ότι δεν υπάρχει ζήτημα ρευστότητας μέχρι τη δεύτερη εβδομάδα του Απριλίου.

Επί της ουσίας οι τρεις ηγέτες και οι τέσσερις Ευρωπαίοι αξιωματούχοι αποφάσισαν να «ξεκαθαρίσουν» την «ασάφεια» της συμφωνίας του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου, με την Αθήνα να «κερδίζει» μεν το γεγονός ότι θα προτείνει εκείνη τις μεταρρυθμίσεις, να έχει δε το δύσκολο έργο να κινηθεί μεταξύ των απαιτήσεων εταίρων και δανειστών και των προεκλογικών της εξαγγελιών, με την άμμο στην κλεψύδρα να τελειώνει και υπό συνθήκες ταμειακής ασφυξίας.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας τόνισε χθες ότι είναι σαφές πως η Ελλάδα «δεν έχει την υποχρέωση να υλοποιήσει υφεσιακά μέτρα, δηλαδή την πέμπτη αξιολόγηση και το ‘‘mail Χαρδούβελη’’». Ωστόσο είναι σαφές ότι οι δέκα μεταρρυθμίσεις που έχει παρουσιάσει μέχρι στιγμής η ελληνική πλευρά και ο ΥΠΟΙΚ Γ. Χαρδούβελης δεν επαρκούν και η χθεσινή συμφωνία επαναφέρει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μέτρα όπως για παράδειγμα η αύξηση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες, η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η ενοποίηση ταμείων κ.ά..

Εξαιρετικό ενδιαφέρον παρουσιάζει αν μετά τη χθεσινή συμφωνία θα υπάρξει αλλαγή στα κυβερνητικά πλάνα όσον αφορά στα εκκρεμή νομοσχέδια, αλλά και στο ν/σ για τις 100 δόσεις που βρίσκεται ήδη στη Βουλή και ειδικά σε τροπολογίες άσχετες με το θέμα, οι οποίες μπορεί να θεωρηθούν μονομερής ενέργεια.



naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...