Τετάρτη 1 Απριλίου 2015

30.000 αστυνομικές φωτογραφίες από την σκοτεινότερη περίοδο της Νέας Υόρκης είναι τώρα διαθέσιμες online


Διαμελισμένα σώματα, ολέθρια τροχαία, φρικιαστικές σκηνές δολοφονιών, ανατριχιαστικά πορτρέτα εγκληματιών. Δεν πρόκειται για την νέα ταινία του Scorsese, αλλά για τα φωτογραφικά αρχεία του Αστυνομικού Τμήματος της Νέας Υόρκης (το γνωστό πλέον σε όλους μας λόγω των αμέτρητων αναφορών του σε χολιγουντιανές ταινίες, NYPD) από τις πιο σκοτεινές, εγκληματικές περιόδους του.

Τη Δευτέρα που μας πέρασε, το Εθνικό Κληροδότημα για τις Ανθρωπιστικές Επιστήμες ανακοίνωσε μια νέα επιχορήγηση προς στήριξη της ψηφιοποίησης περίπου 30.000 φωτογραφιών του τμήματος από το 1914 έως το 1975, μέσω της οποίας τα σπάνια αυτά αρχεία θα γίνουν διαθέσιμα για πρώτη φορά στο κοινό.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ των New York Times, οι χιλιάδες αυτές φωτογραφίες κρατούνταν όλα αυτά τα χρόνια σε κουτιά, μέσα σε σκονισμένες αποθήκες. Στην πορεία τέθηκαν υπό την προστασία του Τμήματος Μητρώου και Υπηρεσιών Πληροφόρησης της Νέας Υόρκης και μόλις το 2012 τα Δημοτικά Αρχεία της Νέας Υόρκης αποφάσισαν να δημοσιοποιήσουν περίπου 870.000 φωτογραφίες μέσω της διαδικτυακής βάσης δεδομένων του Δήμου. Συνολικά, τα αρχεία του NYPD περιέχουν 2.2 εκατομμύρια φωτογραφίες, βίντεο, ηχητικά αρχεία και επιπλέον υλικό από την εγκληματική δραστηριότητα εκείνων των χρόνων.

Οι φωτογραφίες που θα δημοσιοποιηθούν σε ψηφιακή μορφή χάρη στην επιχορήγηση, αποτελούν κομμάτι του «New York City Police Department Photograph Collection 1914-1975, Preservation and Access Project» το οποίο έχει σκοπό να μεταφέρει σε ψηφιακή μορφή ολόκληρο το αχανές αρχείο του τμήματος και να το μοιραστεί με τον κόσμο.

Οι περισσότερες ασπρόμαυρες φωτογραφίες του αρχείου θυμίζουν σχεδόν όλες τις αστυνομικές ταινίες μυστηρίου που έχεις δει στη ζωή σου, δεν είναι όμως όλες τους το ίδιο τρομακτικές.

Σίγουρα υπάρχουν σκηνές με παραμορφωμένα πτώματα πεταμένα στη μέση του δρόμου

municipalarchivescrime

municipalarchivescrime

Αυτή που απεικονίζει τα αποτελέσματα μιας βομβιστικής επίθεσης στον σταθμό της Pennsylvania από τον διαβόητο George S. Metesky, γνωστό και ως «Mad Bomber», ο οποίος δρούσε επί 16 χρόνια στην Νέα Υόρκη.

municipalarchivescrime

Αυτή που δείχνει το «μετά» μιας ξέφρενης καταδίωξης

municipalarchivescrime

Ή η φωτογραφία ενός τραμ που ξέφυγε από τις ράγες και «πάρκαρε» μέσα στη βιτρίνα του κοντινότερου καταστήματος

municipalarchivescrime

Υπάρχουν όμως και άλλες, λιγότερο αιματηρές, όπως αυτή που απεικονίζει διαδηλωτές να σκαρφαλώνουν στα αστυνομικά οδοφράγματα έξω από το Πανεπιστήμιο της Κολούμπια

municipalarchivescrime

Aυτή που δείχνει αστυνομικούς του Μανχάταν να καίνε «άσεμνα» βιβλία στο Αρχηγείο Αστυνομίας της πόλης

municipalarchivescrime

Αυτή που έπιασε στα πράσα δύο ανήλικα μέλη συμμοριών να κάνουν ένα κάπως ανορθόδοξο οτοστόπ στην προσπάθειά τους να αποφύγουν τους αστυνομικούς

municipalarchivescrime

Ή αυτή που απεικονίζει έναν αστυνομικό του σώματος κατά τη διάρκεια ανίχνευσης στοιχείων στον τόπο του εγκλήματος

municipalarchivescrime

Υπάρχει, βέβαια, και αυτή που απεικονίζει το άδειο δωμάτιο της μικρής Virginia Bender, η οποία βρέθηκε νεκρή στο κρεβάτι της έπειτα από προφανή στραγγαλισμό και μαχαιρώματα, τον Ιούνιο του 1939. Ο μόνος «ένοικος» του δωματίου είναι πλέον η εντελώς ανατριχιαστική κούκλα της, η οποία πιθανότατα είναι και ο δολοφόνος.

municipalarchivescrime

Μπορείτε να δείτε την ήδη πλούσια συλλογή ψηφιοποιημένων φωτογραφιών από τα δημοτικά αρχεία της ΝΥ, στο site του Τμήματος Μητρώου και Υπηρεσιών Πληροφόρησης της Νέας Υόρκης.



huffingtonpost.gr


Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...