Τετάρτη 23 Μαρτίου 2011

Καταιγιστικές οι εξελίξεις στην Πορτογαλία - Ανοίγει ο δρόμος για να συρθεί στον μηχανισμό στήριξης




Το πορτογαλικό κοινοβούλιο δεν ενέκρινε στη σημερινή βραδυνή του συνεδρίαση το σχέδιο λιτότητας της σοσιαλιστικής κυβέρνησης μειοψηφίας , ανοίγοντας έτσι το δρόμο για την παραίτηση του πρωθυπουργού Ζοζέ Σόκρατες, την παραμονή της άκρως σημαντικής ευρωπαϊκής συνεδρίασης για την σταθεροποίηση της ζώνης του ευρώ.

Για αυτούς τους λόγους ο Πορτογάλος πρωθυπουργός ανακοίνωσε πως θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της χώρας. Εξαιτίας της πολιτικής αστάθειας το επιτόκιο των δεκαετών ομολόγων του πορτογαλικού δημοσίου ανέβηκε σήμερα στο 7,77% από το χθεσινό 7,65%.

Την ίδια ώρα φαίνεται πως ένα τέτοιο ενδεχόμενο είναι πολύ πιθανό και κοντινό με τον πρόεδρο του Συμβουλίου υπουργών οικονομικών της Ευρωζώνης και πρωθυπουργό του Λουξεμβούργου, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ να επισημαίνει πως ενδεχόμενος διεθνής δανεισμός στην Πορτογαλία θα γίνει "υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δηλαδή με αντάλλαγμα τη λήψη σκληρών μέτρων οικονομικής λιτότητας, "Εναπόκειται στην πορτογαλική κυβέρνηση να ζητήσει τη βοήθεια του Ευρωπαϊκού Ταμείου στήριξης (. . .) εάν δοθεί αυτή η βοήθεια, τούτο θα γίνει υπό αυστηρές προϋποθέσεις", δήλωσε.

Εδώ και πολλούς μήνες, οι αγορές θεωρούν ότι η Πορτογαλία είναι η επόμενη χώρα που θα δεχθεί την οικονομική βοήθεια από την ΕΕ και το ΔΝΤ, όπως συνέβη πέρυσι με την Ελλάδα και μετά με την Ιρλανδία.

Με αυτή την πολιτική συγκυρία στην Πορτογαλία, συνέρχεται αύριο Πέμπτη και μεθαύριο Παρασκευή, στις Βρυξέλλες, το Ευρωπαϊκό συμβούλιο (αρχηγοί κρατών και πρωθυπουργοί).
 
Πηγή newsit.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...