Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2012

Περού: Ποπ κορν 6.700 ετών!

popcorn


Γευστικά μάλλον ... δε λέει και πολλά, οι αρχαιολόγοι όμως είναι πολύ ενθουσιασμένοι με την ανακάλυψη μιας αρχαίας μορφής ποπ κορν στις ακτές του Περού.
Αραβόσιτος, φλούδες, κοτσάνια και φούντες «ηλικίας» 3.000 μέχρι και 6.700 ετών ανακάλυψαν αρχαιολόγοι στις περιοχές Paredones και Huaca Prieta στις βόρειες ακτές του Περού.
Μικροαπολιθώματα καλαμποκιού βρέθηκαν επίσης στις ίδιες τοποθεσίες από ερευνητικές ομάδες του πανεπιστημίου Vanderbilt του Tennessee και της Εθνικής Ακαδημίας Ιστορίας του Περού.
Τα χαρακτηριστικά των σταχυών που ανακαλύφθηκαν υποδεικνύουν ότι οι κάτοικοι αυτών των περιοχών έτρωγαν ποπ κορν και καλαμποκίσιο αλεύρι.
«Το καλαμπόκι για πρώτη φορά εξημερώθηκε στο Μεξικό σχεδόν 9.000 χρόνια πριν, από το άγριο χόρτο teosinte», λέει η Dolores Piperno, επιμελητής στο μουσείο Smithsonian.
«Τα αποτελέσματά μας δείχνουν ότι το καλαμπόκι έφθασε στη Νότια Αμερική μόνο μερικές χιλιάδες χρόνια αργότερα , όπου και εξελίχθηκε σε πολλές διαφορετικές ποικιλίες, κοινές πλέον στην περιοχή των Άνδεων», προσθέτει στην εργασία της που δημοσιεύτηκε στα πρακτικά της Εθνικής Ακαδημίας των Επιστημών.
Πηγή the insider
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...