Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

Γκρουέφσκι: «Ελάτε να μιλήσουμε για το όνομα»


Με τον αντιπρόεδρο της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρο Πάγκαλο συναντήθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ, αρμόδια για ζητήματα ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης της χώρας, Τεούτα Αρίφι

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε κατόπιν αιτήματος της κ. Αρίφι και η αντιπρόεδρος της κυβέρνησης της ΠΓΔΜ αναμένεται να ζητήσει υποστήριξη από την Ελλάδα σχετικά με την ενταξιακή πορεία της χώρας της προς την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, η κ. Τεούτι διαβίβασε στον Έλληνα αντιπρόεδρο επιστολή του πρωθυπουργού της χώρας κ. Γκρουέφσκι, η οποία έχει ως παραλήπτη τον Έλληνα πρωθυπουργό κ. Λουκά Παπαδήμο. Κατά την ίδια πληροφόρηση, στην επιστολή βρίσκεται στο επίκεντρο και το ζήτημα του ονόματος της γειτονικής χώρας.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, επαναλαμβάνει το πάγιο αίτημά του για συνάντηση με τον Λουκά Παπαδήμο, προκειμένου να προωθηθεί η οικοδόμηση σχέσεων καλής γειτονίας και ανάπτυξη εταιρικών σχέσεων με όλους τους γείτονες της χώρας του. Ωστόσο, ο ίδιος σημειώνει με νόημα, πως πρόκειται για μία διένεξη για την ονομασία, που «δημιουργήθηκε» από την Ελλάδα.

Στην επιστολή του, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, σύμφωνα με το Πρακτορείο Ειδήσεων "ΜΙΑ" των Σκοπίων, αναφέρει μεταξύ άλλων :

«Θα ήθελα να υπογραμμίσω ότι το πνεύμα της οικοδόμησης σχέσεων καλής γειτονίας απαιτεί ένα αμοιβαίο, απευθείας υψηλόβαθμο διάλογο μεταξύ των δύο χωρών μας, ιδιαίτερα σε περιπτώσεις ανοιχτών ζητημάτων, η διευθέτηση των οποίων είναι αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επομένως, επιτρέψτε μου να επαναβεβαιώσω την ανάγκη για μια συνάντηση με εσάς, εκφράζοντας την ετοιμότητά μου να έλθω στην Αθήνα, στην Ελλάδα, ή να έλθετε εσείς στα Σκόπια, τη Δημοκρατία της «Μακεδονίας» ή να συναντηθούμε σε οποιοδήποτε άλλο μέρος που εσείς επιλέξετε, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να πραγματοποιήσουμε συνομιλίες για τα διμερή ζητήματα και για την ευρωπαϊκή και ευρωατλαντική ενσωμάτωση της χώρας μου.

Mια τέτοια συνάντηση θα αποτελούσε ισχυρό κίνητρο και θετικό μήνυμα στις υπό τον ΟΗΕ διαπραγματεύσεις για το ζήτημα του ονόματος, η οποία μαζί με τη θετική απόφαση και τις συστάσεις του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης θα συνέβαλε στην περιχαράκωση των ζητημάτων αμοιβαίου ενδιαφέροντος, στην κατεύθυνση της οικοδόμησης μιας θετικής ατμόσφαιρας, ειδικά όσον αφορά στο ζήτημα της ονομασίας.

Επιτρέψτε μου με αυτή την επιστολή να εκφράσω ετοιμότητα και ξεκάθαρη και ανεπιφύλακτη βούληση για εξεύρεση αμοιβαία αποδεκτής λύσης στη διένεξη, η οποία δημιουργήθηκε από τη χώρα σας αναφορικά με το όνομα της δικής μου χώρας.

Αναμένοντας τη θετική σας απάντηση για πραγματοποίηση συνάντησης, παρακαλώ δεχθείτε για ακόμη μια φορά, κ. πρωθυπουργέ, την έκφραση της βαθύτατης εκτίμησής μου».

 Ο αντιπρόεδρος της ελληνικής κυβέρνησης Θεόδωρος κ. Πάγκαλος και η κ. Αρίφι συζήτησαν τους τρόπους συνεργασίας μεταξύ των δυο χώρων στο πλαίσιο αξιοποίησης κυρίως ευρωπαϊκών διασυνοριακών προγραμμάτων, ενώ συζήτησαν  και για τη διαφορά των δυο χωρών για την ονομασία χωρίς όμως να κάνουν και να δεχτούν καμία επίσημη δήλωση για το συγκεκριμένο θέμα.

Είναι η πρώτη φορά από το 2004 που αξιωματούχος της κυβέρνησης των Σκοπίων επισκέπτεται την Αθήνα.

Η αντιπρόεδρος της σκοπιανής κυβέρνησης απέφυγε δε, να χαρακτηρίσει τη χώρα της με το συνταγματικό της όνομα Μακεδονία, προς ένδειξη ευγένειας στο πρόσωπο του οικοδεσπότη.

Η ιδία μέσα από δηλώσεις της ζήτησε τέλος από την Ελλάδα υποστήριξη για την  ένταξη όχι μόνο της χώρας της,  αλλά των χωρών των Βαλκανίων στην ΕΕ το 2014,  το οποίο και χαρακτήρισε ως έτος ορόσημο.

Σημειώνεται ότι η Τεούτα Αρίφι προέρχεται από το αλβανικό κόμμα DUI του Αλί Αχμέτι, το οποίο συμμετέχει στην κυβέρνηση συνασπισμού με το VMRO-DPMNE του Νίκολα Γκρούεφσκι.


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...