Σάββατο 27 Απριλίου 2013

27 χρόνια από την τραγωδία του Τσέρνομπιλ


Το πυρηνικό ατύχημα στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ έμελλε να στοιχειώσει εκατομμύρια ζωές μέχρι και σήμερα.

Ήταν 26 Απριλίου του 1986 όταν οι εργαζόμενοι στον πυρηνικό σταθμό «Βλαντιμίρ Ίλιτς Λένιν», στο Τσέρνομπιλ της Ουκρανίας, άρχισαν τις προγραμματισμένες εργασίες για ένα πείραμα, που σκοπό είχε να ελέγξει τα συστήματα ασφαλείας, αλλά οδήγησε στο μεγαλύτερο πυρηνικό ατύχημα.

Στο πλαίσιο του πειράματος αυτού, οι τεχνικοί έκλεισαν τα αυτόματα συστήματα ρύθμισης της ισχύος της τέταρτης μονάδας του σταθμού, καθώς και τα συστήματα ασφαλείας, αφήνοντας ωστόσο τον αντιδραστήρα να λειτουργεί με το 7% της ισχύος του. Στη 1:23 το πρωί, η αλυσιδωτή αντίδραση στον τέταρτο αντιδραστήρα προκάλεσε διαδοχικές εκρήξεις, οι οποίες τίναξαν στον αέρα το ατσάλινο κάλυμμα του αντιδραστήρα, βάρους χιλίων τόνων. Τεράστιες ποσότητες ραδιενεργού υλικού σκορπίστηκε στον αέρα, μέσω του οποίου μεταφέρθηκε στις γύρω περιοχές με ταχείς ρυθμούς.

Τόνοι ραδιενέργειας εκλύθηκαν στην ατμόσφαιρα, μολύνοντας τα πάντα: το έδαφος, τα νερά, τον αέρα, ακόμη και τους ανθρώπους.

Αρχικά η τότε πανίσχυρη Σοβιετική Ένωση προσπάθησε να αποκρύψει το γεγονός. Δεν ενημέρωσε κανέναν παρά μόνο τρεις μέρες μετά, όταν οι εργαζόμενοι σε ένα σουηδικό πυρηνικό εργοστάσιο αντιλήφθησαν την ακτινοβολία που ταξίδευε σε ολόκληρη την Ευρώπη. Επισήμως, 31 άνθρωποι πέθαναν λίγο μετά την έκρηξη. Όμως, από το 1986 έως σήμερα έχουν χάσει τη ζωή τους περισσότεροι από 25.000 στρατιώτες και πολίτες από την Ουκρανία, τη Ρωσία, τη Λευκορωσία και άλλες Δημοκρατίες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι εστάλησαν στις εργασίες αποκατάστασης του σταθμού. Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περίπου 8,4 εκατομμύρια άνθρωποι στις τρεις αυτές χώρες έχουν εκτεθεί στη ραδιενέργεια, από την οποία έχει μολυνθεί έκταση 150.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων, ίση με τη μισή έκταση της Ιταλίας. Τετρακόσιες χιλιάδες άνθρωποι εγκατέλειψαν τις εστίες τους, αλλά περίπου 6 εκατομμύρια εξακολουθούν να ζουν σε μολυσμένες ζώνες.

ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΠΙΠΤΩΣΕΙΣ

Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στη Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε πολύ σοβαρά τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω χώρες.

Πριν από λίγες μέρες η Hélène Veilleux επισκέφτηκε την περιοχή και της δόθηκε άδεια να φωτογραφίσει τα συντρίμμια, όπου έζησαν και δούλεψαν εκατοντάδες οικογένειες.

Οι φωτογραφίες από τις περιοχές που εκκενώθηκαν το 1986 σοκάρουν...



newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...