Κυριακή 8 Μαρτίου 2015

Καταγγελία της UNESCO για την καταστροφή της αρχαίας πόλης Χάτρα από τζιχαντιστές


Η Οργάνωση του ΟΗΕ για την Εκπαίδευση, την Επιστήμη και τον Πολιτισμό (UNESCO) κατήγγειλε σήμερα την "καταστροφή" της αρχαίας πόλης Χάτρα στο Ιράκ από τους τζιχαντιστές της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

"Η καταστροφή της Χάτρα αποτελεί καμπή στη φοβερή στρατηγική της πολιτιστικής κάθαρσης που είναι σε εξέλιξη στο Ιράκ", επισημαίνει σε ανακοίνωση η γενική διευθύντρια της UNESCO Ιρίνα Μπόκοβα, μιλώντας για την καταστροφή της ιρακινής πολιτιστικής κληρονομιάς από τους τζιχαντιστές του IΚ. Σύμφωνα με την UNESCO, "επίσημες πηγές" ανέφεραν σήμερα την "καταστροφή της Χάτρα, τοποθεσίας παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς".

Στη Βαγδάτη, το υπουργείο Τουρισμού και Αρχαιοτήτων καταδίκασε την "καταστροφή" της Χάτρα, χωρίς να είναι σε θέση να επιβεβαιώσει την πληροφορία αυτή που μεταδίδουν τα κουρδικά μέσα ενημέρωσης του Ιράκ.

Η Χάτρα, 100 χλμ. νοτιοδυτικά της Μοσούλης, της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Ιράκ που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών, είναι πόλη της ρωμαϊκής περιόδου, ηλικίας 2.000 ετών, και περιλαμβάνεται στον κατάλογο της παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς της UNESCO.

Τις τελευταίες εβδομάδες, οι τζιχαντιστές επιτίθενται στους αρχαιολογικούς χώρους στο Ιράκ, με αποτέλεσμα να καταστρέψουν την πόλη Νιμρούντ, ένα ανεκτίμητο αρχαιολογικό κόσμημα και να κάνουν θρύψαλα τους θησαυρούς του μουσείου της Μοσούλης, παρά τη διεθνή κατακραυγή.

Η καταστροφή της Νιμρούντ, η οποία βρίσκεται 30 χλμ. νοτιοανατολικά της Μοσούλης, έγινε με μπουλντόζες, σύμφωνα με το ιρακινό υπουργείο Τουρισμού.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Κι-Μουν καταδίκασε έντονα χθες την καταστροφή της Νιμρούντ. "Η σκόπιμη καταστροφή της κοινής μας πολιτιστικής κληρονομιάς αποτελεί έγκλημα πολέμου και επίθεση κατά της ανθρωπότητας στο σύνολό της".

Η Νιμρούντ είναι μία από τις σημαντικότερες πόλεις της ασσυριακής αυτοκρατορίας, απ' όπου το 1988 είχαν εκταφεί περισσότερα από 600 κοσμήματα, διακοσμητικά και πολύτιμοι λίθοι, μία από τις σημαντικότερες αρχαιολογικές ανακαλύψεις του 20ου αιώνα.

Τα περισσότερα ανεκτίμητα αντικείμενα που προέρχονταν από τη Νιμρούντ εκτίθενται σε μουσεία στο Ιράκ ή στην Ευρώπη, αλλά στην αρχαία πόλη παραμένουν ανάγλυφα και κολοσσιαία "λαμασού", όπως ονομάζονται οι φτερωτοί ταύροι με ανθρώπινο πρόσωπο.




news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...