Τετάρτη 27 Μαρτίου 2013

Θα αργήσει η Ελλάδα να γίνει «Κουβέιτ» τονίζουν επιστήμονες


Να αποκαταστήσουν την εικόνα που έχουν οι πολίτες για τα κοιτάσματα πετρελαίου που διαθέτει η χώρα μας επιχείρησαν επιστήμονες σε συνέδριο που διοργάνωσε το Τμήμα Γεωλογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου και του Ευρωπαϊκού Συνδέσμου Γεωεπιστημόνων και Μηχανικών.

Σύμφωνα με τα όσα παρουσιάστηκαν στην ημερίδα, όσοι ονειρεύονται "πετροδόλαρα' μάλλον θα πρέπει να αναθεωρήσουν καθώς δεν πρόκειται να έρθουν χρήματα στην Ελλάδα μέσα στα επόμενα δέκα χρόνια.

Ο πρόεδρος του Τμήματος Γεωλογίας μάλιστα, κ.Χρήστος Τσιόκας, ανέφερε πως "η διαδικασία έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων είναι αργή και επίπονη" ενώ ο Καθηγητής Γεωλογίας Ανδρέας Γεωργακόπουλος μίλησε για πλάνη της κοινωνίας καθώς δε μπορούν να δημιουργούνται εντυπώσεις για το μέγεθος και την αξία των κοιτασμάτων ενώ ακόμα δεν έχει πραγματοποιηθεί καμία γεώτρηση.

Το κόστος των ερευνών πάντως όπως παρουσιάστηκε είναι τεράστιο με μία γεώτρηση διάρκειας 100 ημερών να κοστίζει περίπου 100.000.000 δολάρια με το γεωτρύπανο να χρειάζεται για την ενοικίαση του μόνο 420.000 ευρώ συν άλλα τόσα περίπου για το κόστος λειτουργίας του.


newsbomb.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...