Τετάρτη 16 Οκτωβρίου 2013

Με τη χρεοκοπία φλερτάρουν οι ΗΠΑ ενώ πλησιάζει η «ώρα μηδέν»

Αποτυγχάνοντας να παρουσιάσει σχέδιο για συμφωνία υπέρβασης του αδιεξόδου, η αμερικανική Βουλή -και κατ' επέκταση, ολόκληρο το Καπιτώλιο- οδεύει χωρίς ορατή λύση στην εκπνοή της προθεσμία την Πέμπτη για αύξηση του ορίου χρέους.

Οι κινήσεις επιστρέφουν στη Γερουσία, όπου τα δύο κόμματα παραμένουν σε συνομιλίες και τα πράγματα φαίνονται πιο αισιόδοξα, όμως είναι ακόμη θολό εάν θα μπορέσουν να φτάσουν έγκαιρα σε αποτέλεσμα. Ενώπιον της «ώρας μηδέν», ο οίκος αξιολόγησης Fitch απείλησε τις ΗΠΑ με υποβάθμιση.

Το πρόβλημα βρίσκεται στους πλειοψηφούντες στη Βουλή Ρεπουμπλικανούς, που έχουν μοιραστεί σε δύο στρατόπεδα και τον έλεγχο των οποίων ουσιαστικά έχει χάσει ο αρχηγός της πλειοψηφίας και πρόεδρος του Σώματος, Τζον Μπένερ.

Ο Ρεπουμπλικανός Μπένερ και το επιτελείο του είχε προσπαθήσει μέχρι το βράδυ της Τρίτης (τοπική ώρα) να αποσπάσει την συμφωνία των συντρόφων του βουλευτών σε νομοσχέδιο που θα έδινε περιθώριο μερικών μηνών στο Κογκρέσο για το όριο δανεισμού και θα άνοιγε ξανά τις ομοσπονδιακές ισορροπίες.

Εξαιτίας όμως της αντίθεσης των Ρεπουμπλικανών που πρόσκεινται στο Tea Party, φάνηκε ότι το νομοσχέδιο δεν είχε ελπίδες στη Βουλή και έτσι οι ενδοκομματικές συνομιλίες κατέρρευσαν. Ο Ρεπουμπλικανός Μπένερ δεν κατάφερε ούτε με ρήτρες που θα ικανοποιούσαν την εχθρότητα των «ακραίων» Ρεπουμπλικανών απέναντι στο Obamacare να αποσπάσει το «ναι» της ομάδας του και σήκωσε τη νύχτα τα χέρια ψήλα.

Το βλέμμα στη Γερουσία (και το ρολόι)

Μετά το ναυάγιο, οι συζητήσεις Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία -που είχαν μπει στον πάγο περιμένοντας την Βουλή- ξεκίνησαν εκ νέου για να προχωρήσει συμφωνία που θα δίνει χρόνο στην Ουάσινγκτον.

Στη Γερουσία τα πράγματα είναι μεν πιο αισιόδοξα με τα δύο κόμματα να φαίνονται πρόθυμα για συνεννόηση, αλλά με τόσο λίγο χρόνο να απομένει μέχρι τη 17η Οκτωβρίου, είναι αβέβαιο το εάν το όποιο νομοσχέδιο της Γερουσίας καταφέρει να πάρει εγκαίρως την έγκριση του Κογκρέσου (δηλαδή και της Βουλής).

Η συμφωνία που διαπραγματεύονται τα δύο κόμματα στη Γερουσία παρατείνει μέχρι τις 7 Φεβρουαρίου το όριο χρέους και ανοίγει ξανά τις ομοσπονδιακές δημόσιες υπήρεσιες, εξασφαλίζοντάς τους χρηματοδότηση μέχρι τα μέσα Ιανουαρίου.

Όσον αφορά τα μέτρα που αφορούν το Obamacare, στο νομοσχέδιο που συζητείται στη Γερουσία έχουν μείνει ελάχιστες διατάξεις που στρέφονται εναντίον της μεταρρύθμισης (και αυτές ακόμη τελούν υπό διαπραγμάτευση).

Στις συζητήσεις του Δημοκρατικού πρόεδρου της Γερουσίας, Χάρι Ρέιντ, και του αρχηγού των Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, Μιτς ΜακΚόνελ, το κλίμα είναι θετικό: Ο εκπρόσωπος του ΜακΚόνελ είπε πως «δεδομένων των εξελίξεων απόψε, οι αρχηγοί έχουν αποφασίσει να συνεργαστούν για λύση που θα αίρει την οικονομική παράλυση και θα αποτρέπει τη χρεοκοπία», σημειώνοντας πως Ρέιντ και ΜακΚόνελ «είναι αισιόδοξοι πως θα υπάρξει συμφωνία».

Το όριο του αμερικανικού δανεισμού βρίσκεται στα 16,7 τρισ. δολάρια, και η Ουάσινγκτον το αγγίζει στις 17 Οκτωβρίου, δηλαδή την Πέμπτη. Είτε το όριο θα πρέπει να έχει αυξηθεί μέχρι τότε είτε να αθετηθούν ορισμένες οικονομικές υποχρεώσεις της αμερικανικής κυβέρνησης -δηλαδή να προχωρήσει σε στάση πληρωμών.

Χωρίς συμφωνία, το υπουργείο Οικονομικών θα έχει εξαντλήσει μέχρι την Πέμπτη το περιθώριο για έκτακτα μέτρα άντλησης κεφαλαίων και θα έχει μείνει, σύμφωνα με τον υπουργό Τζακ Λιού, με περίπου 35 δισ. δολάρια και μόνο τα (κυμαινόμενα) φορολογικά έσοδα.

Το υπουργείο δεν αναμένεται να σταματήσει αμέσως να αθετεί όποιες υποχρεώσεις επιλέξει να μην πληρώσει. Οι περισσότεροι όμως εκτιμούν πως η στιγμή αυτή θα έχει έρθει το αργότερο μέχρι την 1η Νοεμβρίου, εάν το αδιέξοδο παραμείνει.

Επιμέλεια : Βασίλης Ψυχογιός

Newsroom ΔΟΛ
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...