Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τα πάνω κάτω στη φορολογία φυσικών προσώπων - Τι αλλάζει


Για μια ενιαία κλίμακα φορολόγησης βάσει της οποίας θα φορολογούνται όλα τα εισοδήματα κάνει λόγο το 26σέλιδο υπόμνημα που κατέθεσε η ελληνική πλευρά στο Euroworking Group.

Η κλίμακα αυτή ναι μεν θα προβλέπει αφορολόγητο –το ύψος του δεν προσδιορίζεται- ωστόσο θα χρησιμοποιείται για τη φορολόγηση του συνόλου των εισοδημάτων από όπου και αν προέρχονται.

Μοναδική εξαίρεση που συζητείται είναι τα εισοδήματα από περιουσιακά στοιχεία υψηλής κινητικότητας όπως είναι οι καταθέσεις, τα ομόλογα και τα αμοιβαία κεφάλαια. Συγκεκριμένη αναφορά, γίνεται και στην επικείμενη αύξηση του ανώτατου φορολογικού συντελεστή από το επίπεδο του 42% που βρίσκεται σήμερα.            

Είναι σαφές ότι με αυτές τις ανακοινώσεις –αλλά και με τη δέσμευση ότι θα καταργηθούν φορολογικές εκπτώσεις και απαλλαγές- κάποιοι θα βάλουν βαθύτερα το χέρι στην τσέπη. Αυτό αποδεικνύεται άλλωστε και από το γεγονός ότι η νέα κλίμακα θα επιφέρει θετικό δημοσιονομικό αποτέλεσμα της τάξεως των 300 εκατ ευρώ.

Ενιαία φορολογική κλίμακα σημαίνει ότι τα εισοδήματα από ελεύθερο επάγγελμα, από μερίσματα ή από ακίνητα δεν θα φορολογούνται αυτοτελώς όπως σήμερα αλλά με βάση την κλίμακα.

Δηλαδή, τα εισοδήματα θα προστίθενται ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής τους. Έτσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες με λίγα εισοδήματα θα κερδίσουν καθώς αντί να πληρώνουν φόρο με 26% από το πρώτο ευρώ όπως ισχύει σήμερα, θα φορολογούνται με βάση την κλίμακα οπότε είναι πολύ πιθανό να μην πληρώνουν τίποτα. Το ίδιο ισχύει και για τους μικροεισοδηματίες οι οποίοι φορολογούνται με συντελεστή 10% ή 33% ανάλογα με  το αν το εισόδημα από ακίνητα ξεπερνά το επίπεδο των 12.000 ευρώ ή όχι.

Αλίμονο στους έχοντες υψηλά εισοδήματα από διαφορετικές πηγές. Αυτοί, θα κληθούν να πληρώσουν φόρο ακόμη και διπλάσιο ή και τετραπλάσιο φορολογικό συντελεστή. Έτσι, μερίσματα θα μπορούν να φορολογηθούν με 45% ή και 50% αντί για 10% που ισχύει σήμερα, εισοδήματα από ακίνητα επίσης με 45% αντί για 10% ενώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες, μπορεί μέρος του εισοδήματός τους να φορολογείται με τον υψηλότερο συντελεστή αντί για το 26%.



topontiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...