Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Τα πρακτικά της Επιτροπής της Βουλής για τη διεκδίκηση των γερμανικών οφειλών


Η αντιπαράθεση που σημειώθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της Επιτροπής για τη διεκδίκηση των γερμανικών αποζημιώσεων, μεταξύ της προέδρου της Βουλής Ζωής Κωνσταντοπούλου και του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Δημήτρη Κυριαζίδη, με αφορμή την είσοδο στο προαύλιο της Βουλής ομάδας αντιεξουσιαστών, κατεγράφη στα πρακτικά της Επιτροπής.

Αρχικά ο Βουλευτής της ΝΔ Δημήτρης Κυριαζίδης ζήτησε επιτακτικά τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, θέλω να μου δώσετε τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ (Πρόεδρος της Βουλής - Πρόεδρος της Επιτροπής): Θα σας δώσω τον λόγο. Ζητάμε τον λόγο και περιμένουμε να μας τον δώσουν. Επειδή αγωνιάτε πολύ, θα σας δώσω τον λόγο, κύριε Κυριαζίδη.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Πριν αρχίσει η διαδικασία θα σας παρακαλέσω...

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Για κάποιον λόγο αγωνιάτε να μου αφαιρέσετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Είστε η πρώτη διδάξασα επ’ αυτού και δεν το επιχειρούμε εμείς ούτε ο ίδιος. Παρακαλώ να μου δώσετε τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, μιλάτε εκτός μικροφώνου. Σας είπα ότι θα σας δώσω τον λόγο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εκτός και αν εδώ αρχίζετε και διακόπτετε τις δικές μας αναφορές. Μιλώ με την Πρόεδρο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν έχουμε ιδιωτική συζήτηση, κύριε Κυριαζίδη. Κοινοβουλευτικά δεν ζητούμε τον λόγο με τσαμπουκά, αλλά με ευπρέπεια. Καθίστε στην θέση σας. Σας είπα ότι θα σας δώσω τον λόγο. Στην επιτροπή μιλούμε καθήμενοι. Κάθισε στην θέση σας, για να λάβετε τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Θα ήθελα τον λόγο πριν από την διαδικασία.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προ ημερησίας διατάξεως. Θα σας δώσω το λόγο. Καθίστε κάτω, ηρεμήστε και θα σας δώσω τον λόγο.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εγώ δεν έχω εκλέξει προεδρείο. Έχει εκλεγεί σε αυτή την επιτροπή προεδρείο; Ποιος είναι πρόεδρος της επιτροπής εδώ; Νομίζω ότι η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου έχει την δυνατότητα να υπερασπίζεται τον εαυτό της, αν χρειάζεται.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Δεν αισθάνομαι κατηγορούμενη. Σας παρακαλώ, καθίστε στην θέση σας και θα σας δώσω αμέσως τον λόγο.

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Προ ημερησίας διατάξεως. καθιστέ κάτω, ηρεμήστε και θα σας δώσω τον λόγο. Τον λόγο έχει ο κ. Κυριαζίδης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, σήμερα το Ελληνικό Κοινοβούλιο αναστατώθηκε. Είναι πρωτόγνωρο στα κοινοβουλευτικά χρονικά να υπάρξει αυτή η διάταξη, για να μην πω η κατάλυση του ναού της δημοκρατίας. Οι βουλευτές βρέθηκαν σε ομηρία. Περιμένουμε, ως Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, να μας υπερασπιστείτε και να μας διασφαλίσετε, εκτός εάν κάτι άλλο συμβαίνει. Θα παρακαλούσα, εν προκειμένω, να έχουμε και θέσεις, διότι οι βουλευτές επί ένα τέταρτο και παραπάνω ήταν σε ομηρία. Προσωπικά ο ίδιος πήγα να εξέλθω της κεντρικής εξόδου και δεν ήταν δυνατόν, διότι πληροφορήθηκα ότι υπήρχε κατάληψη της Βουλής. Μου φάνηκε πρωταπριλιάτικο αστείο. Πράγματι, ήταν κλειστές οι πόρτες και δεν επιτρεπόταν η έξοδος των βουλευτών και περιμένουμε την θέση σας επ’ αυτού, την οποία, όπως πληροφορούμαι, αναρωτηθήκατε και εσείς αν προκάλεσε αναστάτωση μια διαμαρτυρία. Θέλω να μου πείτε την άποψή σας και πόσο μπορεί αυτό να γίνει ανεκτό από πλευράς των βουλευτών, αλλά και της Προέδρου του Κοινοβουλίου. Δεν είναι δυνατόν, εκτός εάν έχουμε μια άλλη μορφή δημοκρατίας, να μας την πείτε, κυρία Πρόεδρε, για να δούμε τις αντοχές μας και τις ανοχές μας επ’ αυτού.

Η Πρόεδρος της Βουλής απάντησε στον Βουλευτή της ΝΔ ότι «δεν υπήρχε κανένας λόγος αναστάτωσης. Αυτά μπορούσατε να τα πείτε και θα σας απαντήσω. Εγώ πιστεύω, ότι ο καθένας που θέλει κάτι να πει, πρέπει να μπορεί να το πει. Δεν θα σας φιμώσω». Όμως ακολούθησε νέος γύρος έντασης.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Εννοείτε ότι μπορούμε να έρθουμε στο γραφείο σας να κάνουμε μια διαμαρτυρία, δεν θα σας αναστατώσουμε;

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, θέλετε να σας απαντήσω ή θέλετε να ξαναμιλήσετε; Να σας ξαναδώσω το λόγο.

(Πολλοί βουλευτές ομιλούν εκτός μικροφώνου)

ΖΩΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, σας παρακαλώ, κλείστε το μικρόφωνο σας να σας απαντήσω και θα σας ξαναδώσω το λόγο, όσες φορές χρειαστεί. Παρακαλώ, να μην διαστρέφετε αυτά που λέω, διότι αυτό, το οποίο σας είπα, είναι ότι δεν χρειαζόταν με τόση ένταση να επιμένετε να σας δοθεί ο λόγος, διότι θα σας έδινα το λόγο, θα σας ξαναδώσω το λόγο. Δεν χρειάζεται να ανεβάζουμε τους τόνους για πράγματα που είναι αυτονόητα.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, περίμενα από σας να πάρετε μια θέση για το γεγονός αυτό. Εάν το θεωρείτε πολύ απλό, ότι σήμερα καταλήφθηκε ο ναός της Δημοκρατίας με τον τρόπο αυτό και για σας δεν συμβαίνει τίποτα, αυτό είναι άλλο ζήτημα. Καταλαβαίνετε τι λέμε; Μάλλον θέλετε να το ξεπεράσετε.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Παρακαλώ, να σταματήσετε τώρα για να ακούσετε, γιατί είστε ανενημέρωτος, ενώ οφείλατε να έχετε ενημερωθεί.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Έχω ενημερωθεί, κυρία Πρόεδρε. Ρωτάτε δημόσια, «είστε αναστατωμένοι από μια διαμαρτυρία;». Έτσι απλά την εκλαμβάνετε και την αντιλαμβάνεστε τη διαμαρτυρία αυτού του είδους; Έτσι το βλέπετε;

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Αυτός ο τρόπος λέγεται φασισμός, πρέπει να σας πω. Όταν εμποδίζεις με αυτό τον τρόπο να μιλήσει κάποιος…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Ο δικός σας; Δηλαδή, στο όνομα της Προέδρου του Κοινοβουλίου, όλα να τα λειάνετε;

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Κύριε Κυριαζίδη, μπορούμε να φωνάξουμε και εμείς. Αυτό που κάνετε δεν είναι ούτε λογικό, ούτε βοηθάει. Είπατε την άποψή σας.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κύριε συνάδελφε, εάν θεωρείς τόσο απλό το σημερινό ζήτημα και το ξεπερνάς, εξ απαλών ονύχων, είναι δικό σου πρόβλημα, αλλά για εμένα είναι άλλο το πρόβλημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Αυτό είναι ακατανόητο. Τι δείχνεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Εάν είναι ακατανόητη η κατάληψη της Βουλής σήμερα, αυτό είναι δικό σας ζήτημα.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ ΜΠΑΛΑΟΥΡΑΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Δεν είπε κανείς αυτό.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν συνεχίσετε να το κάνετε αυτό, θα θεωρήσω ότι θέλετε, σκοπίμως, να δημιουργήσετε ανασφάλεια στο Κοινοβούλιο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Εάν, με ξαναδιακόψετε, όμως, θα λάβω μέτρα, διότι εμποδίζετε να απαντηθούν τα ερωτήματα και επιμένετε στην παραπληροφόρηση.

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Κυρία Πρόεδρε, εδώ είστε Πρόεδρος του Κοινοβουλίου, δεν είστε κοινοβουλευτικός εισαγγελέας. Τον κοινοβουλευτικό εισαγγελέα, τον κάνατε μια άλλη εποχή. Τώρα είστε Πρόεδρος όλων μας. Το καταλάβατε; Την προηγούμενη περίοδο, ως βουλευτής, είχατε τη δυνατότητα να κάνετε τον κοινοβουλευτικό εισαγγελέα, τώρα δεν είμαστε σε Ιερά Εξέταση, οφείλετε να μας ακούτε και να μας προστατεύετε όλους.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κύριε Κυριαζίδη, κάνατε τρεις ερωτήσεις, θέλετε απαντήσεις;

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: Περιμένω.

ΖΩΗ ΚΩΝΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΥ: Κλείστε το μικρόφωνό σας. Ως προς την πρώτη ερώτηση, όταν είπα ότι οφείλετε να είστε ενημερωμένος, δεν εννοούσα ότι οφείλετε να έχετε διαβάσει παραπολιτικά σχόλια. Εννοούσα ότι οφείλατε να έχετε διαβάσει το επίσημο…

ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΥΡΙΑΖΙΔΗΣ: (Ομιλεί εκτός μικροφώνου) Παραπολιτικά σχόλια;

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΤΖΑΒΑΡΑΣ: Ας αφήσουμε την Πρόεδρο να απαντήσει.



naftemporiki.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...