Πέμπτη 2 Απριλίου 2015

Πολλά τα ανοιχτά μέτωπα για το Μέγαρο Μαξίμου


Τον έντιμο συμβιβασμό με τους δανειστές εξακολουθεί να ψάχνει η Ελληνική πλευρά, αν και στο Μέγαρο Μαξίμου γνωρίζουν καλά πως γεγονότα, όπως το χθεσινό στη Βουλή, βγάζουν την κυβέρνηση από τον βασικό της στόχο, προκαλώντας ένα ιδιαιτέρως αρνητικό κλίμα.

Κανείς δεν φανταζόταν στο Μέγαρο Μαξίμου πως οι χθεσινές αλλεπάλληλες προγραμματισμένες συναντήσεις του πρωθυπουργού, θα γίνονταν στη σκιά ενός περιστατικού, που το λιγότερο ατυχές θα μπορούσε να χαρακτηριστεί.

Και όλα αυτά με μια καινούργια κόντρα μεταξύ Ζωής Κωνσταντοπούλου και κυβέρνησης να υποβόσκει, αν και από την Ηρώδου Αττικού επιχείρησαν να ρίξουν αμέσως τους τόνους.

Το προαύλιο της Βουλής μέσα σε μερικά δευτερόλεπτα μετατράπηκε σε χώρο διαδήλωσης, με την πρόεδρο της Βουλής να θέλει να υποβαθμίσει το γεγονός εστιάζοντας στην υπερβολή, που όπως υποστήριξε, παρουσιάστηκε το θέμα από μερίδα Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, αλλά και τον

Κυβερνητικό εκπρόσωπο, να μη δίνει καμία συνέχεια, διευκρινίζοντας πως δεν υπάρχει καμία διάσταση απόψεων.

Την ίδια ώρα στην κυβέρνηση ξεκαθαρίζουν πως η χθεσινή "μετακόμιση" του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη στο υπουργείο Δικαιοσύνης γίνεται για καθαρά λειτουργικούς λόγους απορρίπτοντας κατηγορηματικά τα σενάρια περί "κακής χημείας" των κ. Βούτση και Πανούση.

Όλα αυτά τη στιγμή που οι ώρες είναι κρίσιμες στο διαπραγματευτικό επίπεδο. Μπορεί και χθες η Ελληνική πλευρά να εμφανιζόταν αισιόδοξη με κορυφαίο κυβερνητικό στέλεχος να εκτιμούσε πως "όλα καλά θα πάνε", ακόμα και με την εκταμίευση μέρους της δόσης πριν το Πάσχα, όμως το πλαίσιο εξακολουθεί να είναι ασφυκτικό.

Αυτό που προκάλεσε θόρυβο ήταν η αναφορά του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Βούτση, πως σε περίπτωση μη συμφωνίας η χώρα δεν θα πληρώσει τη δόση του Απριλίου στο ΔΝΤ. Μπορεί η επίσημη γραμμη της κυβέρνησης να δόθηκε από τον Γαβριήλ Σακελκαρίδη, όμως στο Μέγαρο Μαξίμου ενέτασαν αυτές τις δηλώσεις στο πλαίσιο της πολιτικής πίεσης και διαπραγμάτευσης που ασκεί η κυβέρνηση.

Οι κόκκινες γραμμές, πάντως από το Μέγαρο Μαξίμου εξακολουθούν να υπάρχουν και να αποτελούν τη βάση των συζητήσεων σε όλα τα επίπεδα.

Χαρακτηριστικό της βούλησης της Ελληνικής πλευράς να υπάρξει συμφωνία είναι η νέα λίστα μέτρων που κατατέθηκε από τον Γιάννη Βαρουφάκη, με σκοπό να καθησυχάσει τους δανειστές ως προς την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων.

Η νέα λίστα κάνει λόγο για φορολογικά μέτρα τα οποία αν αποδώσουν θα οδηγήσουν σε πρωτογενές πλεόνασμα ύψους 3,1% του ΑΕΠ και 6 δισ. ευρώ για αυτή τη χρονιά.

Η πλευρά των δανειστών, πάντως δεν φαίνεται να βρήκε μεγάλες διαφορές με την προηγούμενη λίστα και εξακολουθεί να εμφανίζεται επιφυλακτική, ενώ και η ΕΚΤ συνεχίζει το μαρτύριο της σταγόνας ως προς την παροχή της  ρευστότητας με την αύξηση του πλαφόν για τον ELA μόλις κατά 700 εκ. ευρώ.

Δυο πράγματα ζήτησαν επιτακτικά οι θεσμοί στο Euroworking Group:
Την επιτάχυνση της διαδικασίας συλλογής στοιχείων, αλλά και τη μεγαλύτερη εξειδίκευση των δημοσιονομικών, με το Μέγαρο Μαξίμου να εργάζεται ήδη προς αυτό το στόχο.



news247.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...