Τετάρτη 22 Απριλίου 2015

Τι σημαίνει η καταγραφή Ξηρού - Μαζιώτη στον κατάλογο των τρομοκρατών από τις ΗΠΑ


Θορυβημένοι οι Αμερικανοί αξιωματούχοι για την αποφυλάκιση Ξηρού και την κατάργηση των φυλακών τύπου Γ΄

Λίγες ώρες μετά τη συνάντηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών, Νίκου Κοτζιά, στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, με τον Αμερικανό ομόλογό του Τζον Κέρι, και έπειτα από τους ισχυρισμούς του Έλληνα υπουργού ότι δεν υπάρχει πρόβλημα στις διμερείς σχέσεις, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προχώρησε στην ένταξη του Χριστόδουλου Ξηρού και του Νίκου Μαζιώτη στη λίστα των τρομοκρατών.

Μπορεί ο κ. Κοτζιάς να ισχυρίστηκε απευθυνόμενος στον Αμερικανό ομόλογό του ότι μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι ο νέος νόμος για τους φυλακισμένους στην Ελλάδα δεν θα επιτρέψει σε κανέναν τρομοκράτη να αφεθεί ελεύθερος, αλλά θα πρόκειται μόνο για αλλαγή του τρόπου κράτησης και κανένας δεν θα αφεθεί ελεύθερος, ωστόσο την ίδια άποψη δεν συμμερίζονται οι Αμερικανοί αξιωματούχοι.

Σύμφωνα με το έγγραφο του Στέιτ Ντιπάρτμεντ με εντολή παγώνουν τα περιουσιακά στοιχεία των δύο τρομοκρατών που τελούν υπό την αμερικανική δικαιοδοσία.

Όπως αναφέρει το έγγραφο: «Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ όρισε τους Χριστόδουλο Ξηρό και Νικόλαο Μαζιώτη κάτω από την εντολή 13224, που στοχοποιεί τρομοκράτες και εκείνους που παρέχουν υποστήριξη σε τρομοκράτες και τρομοκρατικές ενέργειες. Ως αποτέλεσμα αυτής της εντολής, τα περιουσιακά στοιχεία που τελούν υπό την αμερικανική δικαιοδοσία και στα οποία ο Ξηρός και ο Μαζιώτης έχουν πρόσβαση παγώνουν».



Την ίδια στιγμή, επισημαίνεται πως κανένας Αμερικανός πολίτης δεν επιτρέπεται να έχει οποιαδήποτε συναλλαγή με τους Ξηρό και Μαζιώτη.

Παράλληλα, στο έγγραφο περιγράφεται η δράση των δύο ανδρών και όπως αναφέρει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ «ο Χριστόδουλος Ξηρός ήταν ένας από τους αρχηγούς δολοφόνους της 17ης Νοέμβρη, μέχρι τη σύλληψή του το 2002. Τον Ιανούαριο του 2014, ο Ξηρός εξέτιε ποινή στην φυλακή του Κορυδαλλού κοντά στην Αθήνα, στην Ελλάδα, όταν εξαφανίστηκε ενώ είχε προσωρινή άδεια για να επισκεφθεί την οικογένειά του στη Βόρεια Ελλάδα».

Την ίδια στιγμή, το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ εξηγεί πως η τρομοκρατική οργάνωση ξεκίνησε τη δράση της κατά τη δεκαετία του 1970 μέχρι τις αρχές του 2000, αναλαμβάνοντας την ευθύνη για επιθέσεις κατά Ελλήνων πολιτικών και επιχειρηματιών.

«Μετά την απόδρασή του εξέδωσε ένα μανιφέστο στο οποίο εστίαζε στην δυσαρέσκειά του για την ελληνική κυβέρνηση. Ο Ξηρός συνελήφθη εκ νέου από την ελληνική αστυνομία τον Ιανουάριο του 2015 ενώ σχεδίαζε να πραγματοποιήσει ένοπλες επιθέσεις στην Ελλάδα, πιθανώς με σκοπό να απελευθερώσει και άλλους έγκλειστους. Τη στιγμή της σύλληψής του, ο Ξηρός πιθανώς συνεργαζόταν με άλλα μέλη της Συνωμοσίας Πυρήνων της Φωτιάς, μία ομάδα που βρίσκεται κάτω από την εντολή 13224 του Στέιτ Ντιπάρτμεντ από το 2011», συνεχίζει το υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Παράλληλα, το έγγραφο περιγράφει και την δράση του Νίκου Μαζιώτη για τον οποίο αναφέρει πως είναι ο αρχηγός της τρομοκρατικής οργάνωσης Επαναστατικός Αγώνας και είχε συλληφθεί μαζί με άλλα έξι μέλη της ίδια οργάνωσης το 2010, αλλά εξαφανίστηκε κατά τη διάρκεια της εκδίκασης της υπόθεσής του.

«Τον Απρίλιο του 2014, υπό την ηγεσία του Μαζιώτη, ο Επαναστατικός Αγώνας ανέλαβε την ευθύνη για έκρηξη βόμβας στο κέντρο της Αθήνας, έξω από τα γραφεία της ελληνικής κεντρικής τράπεζας. Στις 16 Ιουλίου του 2014, ο Μαζιώτης συνελήφθη και πάλι από την ελληνική αστυνομία έπειτα από περιστατικό με πυροβολισμούς στο τουριστικό κέντρο της Αθήνας, όπου τραυματίστηκαν τέσσερις άνθρωποι», συμπληρώνει το αμερικανικό υπουργείο Εξωτερικών.

«Ο Επαναστατικός Αγώνας έχει οριστεί ως ξένη τρομοκρατική οργάνωση από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ από τις 18 Μαΐου του 2009 και είναι γνωστή για τις επιθέσεις με ρουκέτες κατά της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα το 2007», εξηγεί το έγγραφο που επισημαίνει πως η ένταξη των δύο τρομοκρατών προχώρησε έπειτα από συνεννόηση με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ.

«Θα συνεχίσουμε να λαμβάνουμε δράση κατά των τρομοκρατών και των τρομοκρατικών οργανώσεων στην Ελλάδα και οπουδήποτε αλλού», καταλήγει το αρμόδιο έγγραφο, ωστόσο εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι στην ίδια εντολή δεν συμπεριλαμβάνεται ο Σάββας Ξηρός.

Όλα αυτά, ενώ ο Τζον Κέρι κατά τη διάρκεια της συνάντησή τους με τον Νίκο Κοτζιά, εξέφρασε την ανησυχία του για όσους διέπραξαν πράξεις τρομοκρατίας, τονίζοντας πως «πρέπει να παραμείνουν στη φυλακή».

Από την πλευρά του ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την ελπίδα στον Αμερικανό ομόλογό του να συνεχιστεί η συνεργασία με τις ΗΠΑ ενάντια στην τρομοκρατία.

Υπενθυμίζεται πως μία ημέρα πριν ο Αμερικανός πρέσβης στην Αθήνα, Ντέιβιντ Πιρς, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου κατά την οποία τόνισε πως οι βίαιοι τρομοκράτες ανήκουν στη φυλακή και όχι στην ασφάλεια του σπιτιού τους, τονίζοντας «αν ο Σάββας Ξηρός -ή κάποιος άλλος με το αίμα Αμερικανών διπλωματών και των μελών της αποστολής των ΗΠΑ στα χέρια του- φύγει από τη φυλακή, τότε θα πρόκειται για ξεκάθαρα μία μη φιλική πράξη».


protothema.gr
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...